Verzekeraar ASR ook naar de beurs

Na ABN Amro wil de Staat ook ASR, de oude verzekeringspoot van Fortis, naar de beurs brengen.

Hoofdkantoor van ASR in Utrecht.

De ene beursgang – die van ABN Amro – is nog maar een week geleden, of de staat kondigt de volgende alweer aan. Verzekeraar ASR gaat ook naar de beurs, maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdag bekend.

ASR, genationaliseerd als onderdeel van Fortis, gaat waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs. Want het is een goede tijd voor beursgangen, schrijft NLFI, de stichting die de aandelen namens de staat beheert. Dat geeft natuurlijk geen garanties voor de toekomst, maar „de hoop is dat dit nog enige tijd aan zal houden”.

Nog meer gunstige voortekenen: recente beursgangen van verzekeraars zijn „succesvol” gebleken. Beleggers betaalden een goede prijs en na de introductie is de koers gestegen. Als voorbeeld noemt NLFI die van verzekeraar NN (voorheen Nationale-Nederlanden).

Als het meezit, volgt ASR – verkoper van levens- en schadeverzekeringen – dat voorbeeld. Maar daarvoor moet nog wel een hoop gebeuren. Vier vragen over de aanstaande beursgang.

1 Waarom gaat ASR naar de beurs en wordt het niet gewoon verkocht?

„Een beursgang heeft onze voorkeur. ASR staat er heel goed voor en er is veel interesse”, aldus minister Dijsselbloem (Financiën). Volgens zijn Kamerbrief is voor de verkoop van ASR nu aan drie noodzakelijke voorwaarden voldaan: een stabiele financiële sector, voldoende geïnteresseerde kopers en ASR is er klaar voor.

ASR staat zelf te trappelen, bleek eind augustus al uit de kop van het persbericht waarmee het bedrijf de halfjaarcijfers presenteerde: „Goede resultaten stevig fundament voor zelfstandige toekomst.”

De verzekeraar boekte in de eerste helft van 2015 een winst van 397 miljoen euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De staat heeft ook onderzocht of ASR niet verkocht kon worden, zoals die andere staatsverzekeraar, Vivat (vroeger Reaal), in juli. Maar er zijn voorlopig onvoldoende concrete en aantrekkelijke biedingen te verwachten. Naar de beurs dus. Tenzij er ineens toch nog een goed bod binnenkomt.

2 Wat heeft ASR gekost en hoeveel levert het straks op?

De nationalisatie van ASR heeft de staat 3,7 miljard euro gekost, aldus Dijsselbloem. Sindsdien heeft de staat ook nog 700 miljoen euro aan rente betaald. ASR heeft 400 miljoen euro dividend uitgekeerd.

De minister streeft logischerwijs naar „een optimale verkoopprijs”, maar wil niet zeggen hoe hoog die zal zijn. Wel heeft hij vrijdag gezegd dat ASR een boekwaarde heeft van 3,2 miljard euro. Dat zegt iets over de prijs. Ter vergelijking: de beurswaarde van ABN Amro was bij de introductie vorige week 16,7 miljard euro, de boekwaarde ligt ook rond dat bedrag.

De kosten voor de beursgang wil Dijsselbloem zo laag mogelijk houden. De gemiddelde fee die zakenbankiers krijgen bij een beursgang van een staatsbedrijf is 1 procent van de opbrengst. Maar dat kan lager: de zakenbanken die ABN Amro naar de beurs brachten, deden het een stuk goedkoper. Zij krijgen met z’n elven maximaal 4,5 miljoen euro.

3 Waarom werd ASR ook alweer genationaliseerd?

ASR kwam in oktober 2008 in handen van de staat door de nationalisatie van ABN Amro en Fortis. De overheid nam alle Nederlandse delen van Fortis over, om de stabiliteit van het financiële stelsel te garanderen. ASR was de verzekeringspoot van Fortis, en kwam dus in de boedel mee.

Maar ASR was op zich een zelfstandige verzekeraar zonder grote problemen en een relatief sterke balans. De onderneming werd wel genationaliseerd, maar kreeg nooit staatssteun, waardoor het gewoon overnames kon doen. Recentelijk kocht het de pensioen- en uitvaartverzekeraars Eendragt en Axent.

4 Wat gaat er nu precies gebeuren?

Allereerst gaat NLFI nu kiezen welke zakenbanken de beursgang mogen begeleiden. Als de Kamer formeel instemt met de beursgang, kan het beursgangteam aan de slag. Dan volgt een intensieve periode van voorbereidingen, met vele bezoekjes aan potentiële beleggers door de top van ASR.

Ook adviseert NLFI te onderzoeken of grote beleggers misschien al in een vroeg stadium willen instappen, „om zo een signaal aan de markt af te geven over de aantrekkelijkheid van het aandeel”. Dat heeft NN – de modelbeursganger – ook gedaan. Dijsselbloem weet nog niet of hij dat advies opvolgt.