Verstappen start van elfde plek in Abu Dhabi

De 18-jarige coureur zat niet bij de beste tien, maar hoopt zondag desondanks op punten.

Max Verstappen gaat zondag tijdens de afsluitende grand prix van het seizoen van start van de elfde positie. Foto Srdjan Suki / EPA

Max Verstappen gaat zondag in Abu Dhabi, de afsluitende grand prix van het seizoen, van start van de elfde plek. De 18-jarige Nederlander wist zaterdagmiddag in de kwalificatie net niet de top tien te bereiken. Hij presteerde daarmee iets minder dan zijn teamgenoot Carlos Sainz jr, die als tiende start.

Verstappen heeft daarmee een aardige uitgangspositie om voor de zevende race op een rij in de punten te rijden. De zoon van oud-coureur Jos Verstappen is al sinds de zomer bezig aan een goede reeks met uitslagen. Zo werd hij in zijn debuutseizoen al twee keer vierde, in Hongarije en de Verenigde Staten.

Na afloop van de laatste vrije training eerder op de dag klaagde Verstappen tegenover ANP nog over een “wiebelige” auto, maar in de kwalificatie ging dat volgens hem steeds beter. Een plek net buiten de top tien is bovendien niet ongunstig, vindt Verstappen, omdat hij dan tijdens de race op nieuwe banden mag starten.

Op zijn website zegt hij daarover:

“We staan er niet slecht voor omdat we morgen kunnen starten met nieuwe banden. Dus we moeten proberen om in het begin meteen mensen in te halen.”

Rosberg opnieuw op pole position

De eerste plek op de grid is zondag op het circuit van Yas Marina opnieuw gevuld door Nico Rosberg, die ook de afgelopen vijf races al als eerste startte. Twee daarvan wist hij er te winnen, de overige drie gingen naar teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton. Die kwalificeerde zich zaterdag als tweede.

Twee andere oud-wereldkampioenen verging het tijdens de kwalificatie veel minder. Sebastian Vettel werd al in de eerste ronde uitgeschakeld, vanwege motorproblemen. De nummer drie in de WK-stand start daarom als zestiende. Fernando Alonso strandde eveneens in de beginfase. Hij reed lek en start zondag als zeventiende.

Lees ook: Hoppa, weer één voorbij, over Max Verstappen. “Hij is dé sensatie in de Formule 1. Met zijn inhaalacties heeft de Nederlander de sport weer kleur gegeven.”