Unieke ontdekking: Darwin in actie aan boord van de Beagle

Afbeelding Sotheby’s

Weinig zeereizen hebben het wereldbeeld zo doen kantelen als de tocht van Charles Darwin op de Beagle (1831-1836). Darwin deed hierop veel veldwerk voor zijn boek The Origin of Species (1859), waarin hij zijn evolutietheorie ontvouwde. Het enige bekende schilderij van Darwin op de Beagle is onlangs ontdekt. Het gaat om een aquarel van Augustus Earle (1793-1838), die meereisde op de boot.

Earle maakte de aquarel bij de Patagonische kust, waar de Beagle in 1832 voor anker lag van 6 september tot 19 oktober. In het midden staat de nog jonge Darwin (23 jaar), met een hoge hoed en een lange geklede jas, terwijl hij uitleg geeft over de kenmerken van een insect. Op het dek liggen onder meer schelpen en zeevogels.

„Een fantastisch leuke vondst!”, vindt Darwin-expert Ludo Hellemans. „Je vraagt je af: bij welke gelegenheid is dit gemaakt? Een opdracht van Darwin om naar huis te sturen, naar zijn familie?” De aquarel komt van een Amerikaanse verzamelaar. „Darwins familie was groot en had connecties in de VS – dus dat die plaat in de VS is terechtgekomen, is niet zo opmerkelijk”, zegt Hellemans. De aquarel wordt in december geveild en moet minimaal 50.000 pond (70.000 euro) opbrengen.

    • Karel Berkhout