Verplicht links én rechts staan op de roltrap; dat gaat de Londenaar veel te ver

Illustratie Fougasse, Transport of London

Grote consternatie deze week in Londen. Woensdag riep men in metrostation Holborn opeens op om links te staan op de roltrap.

Links staan!

Het is een van de ijzeren regels – etiquette zelfs – dat je in de underground rechts staat en links loopt. Dat weet iederéén, op kuierende toeristen na. Zij worden daar bij een station als South Kensington, waar alle grote musea zijn, dan ook nog eens extra op het gebod gewezen. En niet eens fijntjes, maar met een groot bord.

Tijdens de Olympische Spelen in 2012 was het één van de eerste aanwijzingen in het handboek voor de bezoekers uit het buitenland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de beroemde illustrator Fougasse (pseudoniem van Cyrill Kenneth Bird) gevraagd een poster te maken zodat de vele nieuwelingen in de Britse hoofdstad bekend raakten met ‘stand on the right, walk on the left’.

Wie per ongeluk de regel overtreedt, loopt een reëel risico om uitgescholden te worden. In een land waar overtreders van sociale mores zelden door omstanders hardop worden berispt (meestal wordt er zacht getut), is dat een signaal welke zonde er wordt begaan.

Forenzen waren dan ook „diep geschokt”, signaleerde Kora-Lee Holmes op Twitter toen in station Holborne werd omgeroepen dat er aan beide kanten van de roltrap moest worden gestaan. Het is een proef van het vervoersbedrijf Transport of London om te kijken of zo de drukte ondergronds kan worden verlicht.

Op Holmes’ opmerking reageerde Helena Spencer zo: „Dat is not done. Dat is on-Brits. #Altijdbeterominderijtestaan.” Sarah Ann Harris twitterde: „Deze mensen proberen het weefsel van onze samenleving te vernietigen.”

Een dag later bleek dat de Londense forens niet van plan is zich aan de nieuwe regel te houden. Een journaliste van het online medium Huffington Post signaleerde dat „gelukkig” niemand luisterde naar de nieuwe aanwijzingen van het metropersoneel voor de passagiers.

En ook dat is opmerkelijk: de Britten houden zich gewoonlijk netjes aan alle regels.