Turkse ministerie raadt reizen naar Rusland af - Erdogan spreekt sussende woorden

Erdogan betreurt het neerschieten van het gevechtsvliegtuig. “Ik hoop dat we zoiets niet nog een keer mee maken.”

Matroesjka-poppen in Moskou. Foto: neiljs/Flickr

Turken wordt afgeraden om naar Rusland te gaan voor niet-noodzakelijke reizen. Het reisadvies werd zaterdag bekendgemaakt door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. President Erdogan sprak op een partijbijeenkomst juist sussende woorden.

De afgelopen week zijn de verhoudingen tussen Ankara en Moskou verslechterd, als gevolgd sinds de Turkse aanval op een Russische straaljager vorige week zaterdag. Deze week zijn er al enkele tientallen Turken uit Rusland verwijderd wegens schending van de migratieregels. Onder hen bevinden zich zakenlieden met bedrijven in Rusland.

“Moeilijkheden”

Vrijdag maakte Moskou bekend het visumvrij reizen van Turkije naar Rusland op te schorten, omdat er “levendig verkeer van gewapende lieden” zou plaatsvinden. Eerder deze week riep de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov Russen op niet meer in Turkije op vakantie te gaan.

Volgens het Turkse ministerie is het reisadvies aangescherpt “vanwege de recente ontwikkelingen in de relaties tussen Turkije en Rusland en de moeilijkheden die Turken die in Rusland wonen en reizen daardoor momenteel ondervinden”. Deze week namen de Turkse ambassade en andere vertegenwoordigende instanties in in Rusland extra veiligheidsmaatregelen na “aanvallen onder het mom van demonstraties”, aldus het ministerie.

Erdogan

President Tayyip Erdogan verdedigde zaterdag voor een groep aanhangers nogmaals het Turkse optreden, meldt persbureau Reuters. Hij zei daarna wel dat hij “bedroefd” was door het neerschieten van het gevechtsvliegtuig.

“We hadden liever gehad dat het niet was gebeurd. Maar het is gebeurd. Ik hoop dat we zoiets niet nog een keer mee maken.”

Erdogan hoopt dat de twee landen het conflict “op een positievere manier kunnen benaderen”. Een overleg tijdens de Klimaattop in Parijs deze week is volgens hem een goede mogelijkheid “om de spanning te verminderen”.

Volgens NRC-correspondente Marloes de Koning bevestigt Erdogan hiermee dat hij echt geen escalatie wil van het conflict. De Russische president Poetin zei donderdag niet bereid te zijn om te praten met de Turken, zolang zij niet bereid zijn excuses aan te bieden. Achter de schermen zou echter al gewerkt worden aan een bijeenkomst van de minister van Buitenlandse Zaken aankomende week.