DNB: vastgoedbank van SNS Reaal overtrad ‘ernstig’ en ‘structureel’ de wet

De vastgoedbank van SNS Reaal heeft jarenlang op meerdere punten de Wet op het financieel toezicht overtreden. Zo had ze op „alle relevante risico’s” geen zicht. Dit schreef De Nederlandsche Bank (DNB) in september 2013 in een brief aan de directie van de vastgoedbank, die toen al een half jaar genationaliseerd was. De overtredingen zijn nooit openbaar gemaakt.

Op 1 februari 2013 kwam SNS Reaal in handen van de staat wegens omvangrijke verliezen. Net daarvoor startte de toezichthouder een onderzoek bij de vastgoedbank dat tot april van dat jaar duurde. Ze constateerde in totaal zeven overtredingen van de wet. DNB noemde de overtredingen „ernstig” en „structureel” en ging ervan uit dat de overtredingen niet alleen in de onderzoeksperiode, maar al „geruime tijd” voortduurden. De overtredingen vonden plaats „door de gehele organisatie heen”.

In de wet staat onder meer dat een bank beleid moet voeren waarmee ze belangenverstrengeling tegengaat, voorkomt dat werknemers strafbare feiten plegen, of anderszins het vertrouwen in de financiële instelling wordt geschaad. SNS Property Finance slaagde hier niet in, „ondanks alle signalen en interne rapportages de afgelopen jaren”.

Lees de hele reconstructie:: Het moreel kompas van SNS Reaal
    • Esther Rosenberg