Staat wil ook met ASR naar de beurs

Na ABN Amro wil de Staat nu ook ASR, de voormalige verzekeringspoot van Fortis, naar de beurs brengen.

Hoofdkantoor van ASR in Utrecht.
Hoofdkantoor van ASR in Utrecht.

De ene beursgang – van ABN Amro – is nog maar een week geleden, of de staat kondigt de volgende alweer aan. Verzekeraar ASR gaat ook naar de beurs, maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren bekend. ASR, genationaliseerd als onderdeel van Fortis, gaat waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs. Het is een goede tijd voor beursgangen, schrijft NLFI, de stichting die de aandelen namens de staat beheert. Dat geeft geen garanties voor de toekomst, maar „de hoop is dat dit nog enige tijd zal aanhouden”.

Nog meer gunstige voortekenen: recente beursgangen van verzekeraars zijn „succesvol” gebleken. Beleggers betaalden een goede prijs en na de introductie is de koers gestegen. Als voorbeeld noemt NLFI die van verzekeraar NN Group (voorheen Nationale-Nederlanden). Als het meezit, volgt ASR – verkoper van levens- en schadeverzekeringen – dat voorbeeld.

De Staat had ASR ook, net als verzekeraar Reaal, onderhands kunnen verkopen, maar kiest daar vooralsnog niet voor. „Een beursgang heeft onze voorkeur. ASR staat er heel goed voor en er is veel interesse”, aldus minister Dijsselbloem (PvdA). Volgens zijn Kamerbrief is voor de verkoop van ASR nu aan drie noodzakelijke voorwaarden voldaan: een stabiele financiële sector, voldoende geïnteresseerde kopers en ASR is er zelf klaar voor.

ASR staat zelf te trappelen, bleek eind augustus al uit de kop van het persbericht waarmee het bedrijf de halfjaarcijfers presenteerde: „Goede resultaten stevig fundament voor zelfstandige toekomst.” De verzekeraar verdubbelde de winst in het eerste halfjaar tot 397 miljoen euro.

De nationalisatie van ASR heeft de staat 3,7 miljard euro gekost, aldus Dijsselbloem. Sindsdien heeft de staat ook nog 700 miljoen euro aan rente betaald. ASR heeft 400 miljoen euro dividend uitgekeerd. De minister streeft logischerwijs naar „een optimale verkoopprijs”, maar wil niet zeggen hoe hoog die zal zijn. Wel heeft hij gisteren gezegd dat ASR een boekwaarde heeft van 3,2 miljard euro. Dat zegt iets over de prijs. Ter vergelijking: de beurswaarde van ABN Amro was bij introductie vorige week 16,7 miljard euro, de boekwaarde ligt ook rond dat bedrag.