SP kiest Ron Meyer tot nieuwe partijvoorzitter

Hij volgt hiermee partijicoon Jan Marijnissen op, die eerder op de dag na 27 jaar afscheid nam.

De twee kandidaten voor het partijvoorzitterschap van de SP klappen voor Marijnissen, die eerder tijdens het congres afscheid nam: links Sharon Gesthuizen en rechts de uiteindelijk winnaar, Ron Meyer. Foto: Bart Maat/ANP

De ledenvergadering van de SP heeft zoals verwacht Ron Meyer gekozen als nieuwe partijvoorzitter. Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens het partijcongres in Utrecht. Meyer volgt hiermee partijicoon Jan Marijnissen op, die eerder op de dag na 27 jaar afscheid nam.

Twitter avatar SPnl SP De uitslag van de verkiezing voor het partijbestuur is bekend: de leden hebben @MeyerRon gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. #SPcongres

Het was al verwacht dat Meyer de verkiezing naar zich toe zou trekken. Hij werd naar voren geschoven door het partijbestuur en kreeg tot ergernis van sommige partijleden in de campagne vaak meer steun dan Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Eerste vrije verkiezingen

Door de onverwachte kandidaatstelling van Gesthuizen afgelopen zomer had de SP voor het eerst vrije verkiezingen voor het partijvoorzitterschap. De afgelopen maanden gingen beide kandidaten de verschillende afdelingen langs voor een campagne.

De uiteindelijke verkiezing vond tijdens het congres plaats: in de getrapte partijdemocratie van de SP hebben vandaag negenhonderd leden namens de 162-afdelingen gestemd op hun kandidaat. Elke afgevaardigde vertegenwoordigde vijftig leden. NRC-redacteuren Annemarie Kas en Thijs Niemantsverdriet schreven eerder dit jaar:

“De afspraken hoe die afgevaardigde hun stem bepalen, wisselen per afdeling. Sommige SP’ers hebben op hun ledenvergadering de stemverhoudingen vastgesteld, andere doen het op ‘goed vertrouwen’.”

Gesthuizen: hopelijk is signaal duidelijk

Uiteindelijk wist Meyer 529 stemmen voor zich te winnen, tegen 370 stemmen voor Gesthuizen. Ondanks de geruchten van een oneerlijke strijd zei Gesthuizen zaterdag tevreden te zijn met de uitslag:

“Natuurlijk waren er de nodige vraagtekens of het een eerlijke strijd was, maar wat gebeurd is, is gebeurd nu. Ik ben heel tevreden met deze uitslag, maar hoop ook dat Ron het signaal dat 41 procent van de leden hier hebben afgegeven, oppikt. Ik hoop dat hij een frisse start maakt.”

Emile Roemer, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, noemde het knap dat Gesthuizen en Meyer de strijd zijn aangegaan zonder elkaar en de partij te beschadigen. Hij zei:

“Het is voor het eerst dat onze partij zo’n strijd had en het is die twee gelukt om de verschillen te benoemen zonder elkaar of de partij te beschadigen. Dat is een hele uitdaging en ze hebben het beide goed gedaan. Een nieuwe generatie is opgestaan.”

NRC 121115 / Studio NRC

Deel van infographic van begin november. NRC 121115 / Studio NRC