Somalische droneslachtoffers klagen Nederland aan

De Amerikaanse aanvallen zouden op basis van door de MIVD vergaarde informatie zijn uitgevoerd.

Archieffoto van een Amerikaanse drone op een onbekende locatie. Foto: EPA

Twee Somaliërs die het slachtoffer zijn geworden van een Amerikaanse drone-aanval, klagen de Nederlandse staat aan om die aanval zou zijn gepleegd met door Nederland aangeleverde informatie. Dat bevestigt een van de advocaten van de mannen, Liesbeth Zegveld, na berichtgeving in de Volkskrant zaterdag.

De twee nomaden zouden twee jaar geleden per ongeluk geraakt zijn door een Amerikaanse raket die gericht was op een konvooi van de terroristische organisatie Al-Shabaab, schrijft de krant. De twee dochters van een van de mannen kwamen daarbij om. Die man raakte ook zijn been kwijt. Van beide werd de kudde gedood.

Nederland is medeverantwoordelijk voor de Amerikaanse aanval, stellen advocaten Zegveld en Göran Sluiter. Die eerste was de drijvende kracht achter de rechtszaak waarbij Nederland schuldig werd bevonden aan de dood van drie moslims in Srebrenica in 1995.

Snowden

Uit door Edward Snowden gelekte documenten bleek in 2014 al dat Nederlandse gegevens zijn gebruikt bij Amerikaanse drone-aanvallen in de Hoorn van Afrika, en dan vooral in Somalië, zo schreef NRC destijds.

Lees het volledige achtergrondstuk over de afluisterpraktijken: Data uit Burum leiden naar piraten en terroristen

Vanuit het Friese Burum onderschept de MIVD vele miljoenen telefoongesprekken van Somaliërs. De metadata over sms’jes en gesprekken deelde de dienst sinds 2006 met de NSA, onder meer in het kader van de anti-piraterijmissie Ocean Shield. Omgekeerd gaf de NSA speciale interceptietechnologie aan de Nederlanders om op zee inlichtingen te verzamelen.

    • Eva Smal