Russische acties tegen Turkije

Turkije en Rusland, die met elkaar op ramkoers liggen nadat de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig aan de Syrische grens neerschoot, nemen geen van beide gas terug in hun represailles.

De Russische regering heeft vrijdag weer extra strafmaatregelen genomen tegen Turkije. Zo wordt per 1 januari een visumplicht voor Turken ingevoerd. Anders dan Europa, dat volgend najaar het visumregime voor Turkije wil versoepelen, bood Rusland tot nu visumvrij reizen.

Deze week zijn er al enkele tientallen Turken uit Rusland verwijderd wegens schending van de migratieregels. Onder hen bevinden zich zakenlieden met bedrijven in Rusland. Volgens de Turkse president Erdogan „speelt Rusland met vuur”. Zelf weigert hij om zijn excuses aan te bieden voor het neerschieten van de Soechoj-24, zoals president Poetin van Rusland eist omdat het gevechtsvliegtuig volgens Moskou het Turkse luchtruim niet heeft geschonden. Erdogan heeft wel voorgesteld om Poetin apart te ontmoeten tijdens de klimaattop in Parijs.

In een poging een coalitie met Frankrijk te sluiten, wil nu ook Rusland dat de grens tussen Syrië en Turkije wordt afgegrendeld. Vanuit Syrië wordt gemeld dat de Russische luchtmacht vrijdag weer bombardementen heeft uitgevoerd op rebellenposities vlakbij de Turkse grens. Persbureau Reuters concludeert op basis van data uit Moskou dat de Russische luchtmacht afgelopen twee maanden zeker 17 bombardementen op Turkmeense doelen in Syrië geeft uitgevoerd. Deze aanvallen op Turkstaligen bij de grens zijn Ankara een doorn in het oog.

Ook de verbale escalatie neemt toe. Vrijdag stelde een parlementariër van de rapaljepartij van Zjirinovski voor om het serveren van Turkse koffie en shoarma in restaurants te verbieden.