Poetin geeft opdracht tot sancties tegen Turkije

De import van sommige goederen moet worden verboden, net als toeristische vluchten tussen beide landen.

Vladimir Poetin donderdag, tijdens het bezoek van zijn Franse collega Hollande aan Moskou. Foto Sergej Sjirikov / EPA

President Poetin heeft de Russische regering zaterdag opdracht gegeven om economische sancties te nemen tegen Turkije. Zo wil Poetin dat er een ban komt op de import van sommige Turkse goederen en moet er een verbod komen op toeristische vluchten tussen beide landen. Hij schrijft dat in een oekaze op de website van het Kremlin.

Ook schrijft de Russische president dat er, voor sommige Russische bedrijven, een verbod moet komen op het aannemen van Turks personeel. Daarnaast wil hij dat de visumplicht tussen beide landen weer wordt ingevoerd. Welke Turkse producten Rusland in de ban wil doen, moet nog worden bepaald.

De maatregelen zijn volgens Poetin bedoeld om “de nationale veiligheid en de veiligheid van Russische burgers” te bewaken, zo staat te lezen in het decreet. De maatregel komt enkele dagen nadat Turkije een Russische straaljager bij de grens met Syrië uit de lucht schoot. Kort nadat incident waarschuwde Poetin al voor “serieuze consequenties”.

‘Sancties zijn weinig concreet’

Toch staat er in het decreet van Poetin weinig concreets, vindt onze correspondent Steven Derix. Hij legt uit:

“Er staan geen concrete maatregelen genoemd in de oekaze. Die moeten nog nader worden bepaald. Dit is een politiek document, bedoeld om de druk verder op te voeren in de aanloop naar het gesprek tussen Poetin en Erdogan van maandag.”

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Poetins oekaze over sancties tegen Turkije bevatten weinig concreets. Geblaf, voorlopig. https://t.co/c4aEWcTgEi https://t.co/Yaf6XkvIaz

De enige maatregel die concreet wordt benoemd, is het herinvoeren van de visumplicht, met ingang van volgend jaar. Die maatregel moet helpen de “groeiende terreurdreiging vanuit Turkije” te beperken, zo schreef het Russische persbureau TASS vrijdag al.

Voor Turkije was die stap aanleiding om het reisadvies naar Rusland aan te scherpen. Niet-noodzakelijke reizen worden nu afgeraden, zo maakte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagmiddag bekend. De Turkse president Tayyip Erdogan verdedigde zaterdag voor een groep aanhangers nogmaals het Turkse optreden.

    • Joost Pijpker