Ook Dijsselbloem bepleit mini- Schengen

De Nederlandse grenzen dicht, zou het dan tóch kunnen? Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) bevestigde gisteren dat het kabinet denkt aan het vormen van een ‘mini-Schengen’.

Lukt het niet om de buitengrenzen van de Europese Unie af te sluiten, dan moet het maar met een kleiner gezelschap binnen het Schengengebied, waar vluchtelingen nu de meest aantrekkelijke bestemming zoeken.

„Als de EU-oplossing er niet komt, moeten we bereid zijn onze eigen samenleving te beschermen”, zei Dijsselbloem gisteren na de ministerraad. „Schengen staat zeker op het spel. Het is de vraag of het (Schengen, red.) überhaupt nog leeft.”

Tot zo’n mini-Schengen zouden volgens Dijsselbloem in ieder geval België en Duitsland moeten behoren. Hij noemde ook Zweden en Oostenrijk. De vraag is of die landen daar voor voelen.

Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwt voor het einde van de Europese Unie als die deze crisis niet het hoofd kan bieden. Deze week haalde hij de voorpagina van de Financial Times met zijn bekende uitspraak dat de EU hetzelfde lot te wachten staat als het Romeinse Rijk. „Grote rijken gaan ten onder als ze hun grenzen niet beschermen”, citeert de krant hem. Een historische vergelijking die volgens deskundigen mank gaat omdat het Romeinse Rijk niet instortte door gebrekkige grensbewaking.

In zijn persconferentie wilde Rutte vrijdag de term ‘mini-Schengen’ niet in de mond nemen. Maar hij noemde het „logisch dat wij als kabinet nadenken over scenario’s voor als het niet lukt tot een Europese oplossing te komen”. Uitzonderlijk voor de premier die er prat op gaat nooit te antwoorden op ‘wat als’ vragen.