‘Onze lezers hebben Nederland fantastisch in beeld gebracht’

Uw laatste kans om deel te nemen aan de NRC’s fotowedstrijd nadert. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch vertelt alvast over zijn favoriete foto van de startdag van de Ronde van Frankrijk in Utrecht.

Nederland, Utrecht, 04-07-2015, tijdens de Grande Depart van de Tour de France in Utrecht. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Uw laatste kans om deel te nemen aan de NRC’s fotowedstrijd van 2015 nadert. Het thema van december is: ‘Mijn beste foto van 2015’.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch vertelt alvast over zijn favoriet van NRC-fotograaf Ilvy Njiokiktjien. Ze legde “een van de leukste dagen van het afgelopen jaar” vast.

“Het is een foto van 4 juli, de startdag van de Ronde van Frankrijk in Utrecht. Ik was er bij. Ik ben een heel groot wielerliefhebber en de Vlaamse omroep VRT had me uitgenodigd verslag te doen. Als een klein jongetje liep ik er rond. Al die renners die ik mocht zien en interviewen! Het was ook prachtig warm weer, precies zoals het hoort bij de ronde. Bovendien verliep de dag zonder enig incident.

Ontgoochelde Tom Dumoulin

Deze foto legt de sfeer van die dag in één beeld vast: zoveel gelukkige mensen samen. Wielrennen blijft in de lage landen een ontzettend populaire volksport. Het is goed dat dit soort foto’s ook de krant halen. We hebben de neiging om het nieuws te zoeken en alleen winnaars en verliezers te laten zien. Een typische krantenfoto zou een ontgoochelde Tom Dumoulin geweest zijn, die getroost wordt door een verzorger. Deze foto daarentegen vertelt het universele verhaal van de vreugde van stad en land.

Ik ben een groot bewonderaar van fotograaf Njiokiktjien. Je kunt haar overal heen sturen. Ze maakte rouwfoto’s bij de dood van Mandela, maar ook een vrolijke reeks over verjaardagen in Nederland. Voor beide won ze een Zilveren Camera. Ik ben heel blij dat ze in de jury van de NRC-fotowedstrijd zit.

Niet gepast

Als hoofdredacteur vond ik het niet gepast om zelf ook te jureren, maar ik heb de wedstrijd wel met veel plezier en grote dankbaarheid gevolgd. Ik was positief verrast hoe creatief en serieus de deelnemers de verschillende thema’s benaderden. Er zijn duizenden en duizenden foto’s ingestuurd. Onze lezers hebben Nederland fantastisch in beeld gebracht. We hebben dan ook besloten de wedstrijd volgend jaar opnieuw te organiseren.”

Foto’s bekijken of inzenden voor het decemberthema kan tot en met 9 december op foto.nrc.nl. Daarna start de verkiezing voor de jaarwinnaar. Lezers kunnen dan stemmen op een van de twaalf jurywinnaars.