Ongehoord: links stilstaan op roltrap

In Londen staat men alleen rechts op de roltrap stil. Links wordt gelopen. Tot nu. De Britten zijn in shock.

Tekening van Fougasse, 1944

Grote consternatie in Londen. Woensdag riep men in station Holborn opeens op links te staan op de roltrap. Links staan!

Het is een van de ijzeren regels – etiquette zelfs – dat je in de underground rechts staat en links loopt. Dat weet iederéén, op kuierende toeristen na. Zij worden dan ook bij een station als South Kensington, waar alle grote musea zijn, nog eens extra op het gebod gewezen. En niet eens fijntjes: met een groot bord.

Tijdens de Olympische Spelen in 2012 was het één van de eerste aanwijzingen in het handboek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de beroemde illustrator Fougasse (pseudoniem van Cyrill Kenneth Bird) gevraagd een poster te maken zodat de vele nieuwelingen in de Britse hoofdstad bekend raakten met 'stand on the right, walk on the left'.

Wie per ongeluk de regel overtreedt, loopt het risico uitgescholden te worden. In een land waar overtreders van sociale mores zelden door omstanders hardop worden berispt (meestal wordt er zacht getut), is dat een signaal welke zonde wordt begaan.

Forenzen waren dan ook „diep geschokt”, signaleerde Kora-Lee Holmes op Twitter toen in Holborne werd omgeroepen dat er aan beide kanten van de roltrap moest worden gestaan. Het is een proef van Transport of London om te kijken of zo de drukte ondergronds kan worden verlicht.

Op Holmes’ opmerking reageerde Helena Spencer: „Dat is not done. Dat is on-Brits. #Altijdbeterominderijtestaan.” Sarah Ann Harris tweette: „Deze mensen proberen het weefsel van onze samenleving te vernietigen.”

Een dag later bleek dat de Londense forens niet van plan was zich aan de nieuwe regel te houden. Een journaliste van de Huffington Post signaleerde dat „gelukkig” niemand luisterde naar de aanwijzingen van het metropersoneel. En ook dat is opmerkelijk: Britten houden zich gewoonlijk netjes aan alle regels.