Nederlandse hockeymannen delen de punten met Duitsland

De Nederlandse hockeyers kunnen nog niet imponeren bij hun opening van de Hockey World League in India.

De Nederlandse hockeymannen hebben in Raipur (India) hun eerste wedstrijd in de finales van de Hockey World League gelijkgespeeld tegen Duitsland: 0-0.

De ploeg van bondscoach Max Caldas had de Duitsers eind augustus, in de EK-finale in Londen, nog alle hoeken van het veld laten zien (6-1), maar vrijdag was er geen sprake van een overwicht.

Integendeel, voor rust waren de beste kansen voor Duitsland, de regerend olympisch kampioen, maar doelman Jaap Stockmann verrichtte een aantal knappe reddingen. In de tweede helft had titelverdediger Nederland een aantal kansen het duel te beslissen, met name Seve van Ass, Roel Bovendeert en Mirco Pruyser, maar doelpunten bleven uit.

Caldas is niet met zijn voltallige selectie naar India gevlogen. Hij gaf een aantal sleutelspelers, Robbert Kemperman, Sander de Wijn en Rogier Hofman, vrijaf. Sander Baart mist het toernooi omdat hij licht geblesseerd is. Caldas wil zijn spelers rust geven in aanloop naar de Spelen in Rio.

Duitsland werd voor het eerst gecoacht door de jonge trainer Valentin Altenburg, die onlangs succescoach Markus Weise opvolgde. Weise vertrok na drie opeenvolgende olympische gouden medailles (2004 met de Duitse vrouwen, 2008 en 2012 met de mannen) naar de Duitse voetbalbond.

Het toernooi in Raipur is niet meer van belang voor de kwalificaties voor de Spelen, volgend jaar. Alle ploegen die in Rio zullen meedoen zijn al bekend. Maar behalve de titel staat er in de finales van de World League wel iets anders op het spel: punten voor de wereldranglijst, en die klassering is weer van belang voor de poule-indeling in Rio.

Nederland speelt zaterdag de tweede wedstrijd, tegen Argentinië.

Nederland won begin 2014 de eerste editie van het nieuwe toernooi, in New Delhi, toen nog onder bondscoach Paul van Ass.