Nederlanders smokkelden voor miljarden met ambulance

De mannen deden alsof ze patiënten vervoerden naar het ziekenhuis. Ze huurden neppatiënten in.

De Nederlandse smokkelaars reden zeker 45 keer in een ambulance naar het Verenigd Koninkrijk.
De Nederlandse smokkelaars reden zeker 45 keer in een ambulance naar het Verenigd Koninkrijk. Foto National Crime Agency

Een Nederlandse man, Leonardus B., is schuldig bevonden aan een drugssmokkel met een straatwaarde van meer dan 2,2 miljard euro. Hij smokkelde de drugs met een nep ambulance het Verenigd Koninkrijk in. Medeverdachte Dennis V. werd vrijgesproken. Olof S. en Richard E. werden al eerder veroordeeld voor drugssmokkel, meldt de National Crime Agency.

De bende bezat vijf ambulances die geheime compartimenten voor de drugs hadden. Vanuit Hoek van Holland gingen de mannen, verkleed als ambulancebroeders, naar Engeland. Leonardus B. zou de rechterhand van de operatie zijn geweest. Olof S. werd omschreven als het brein achter de operatie.

De mannen deden alsof ze patiënten vervoerden naar het Royal London Hospital. Olof S. maakte valse facturen en verzorgde het papierwerk voor patiëntentransfers naar het Royal Londen Hospital. De man zou 39 ritten van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt. Voor de ritten huurden de mannen ook neppatiënten in.

Foto National Crime Agency

De drugs die in juni onderschept werd. De waarde hiervan is 50 miljoen euro. Foto National Crime Agency

Tegen de lamp

In juni van dit jaar werd de grootschalige drugssmokkel ontdekt toen een ambulance met 50 miljoen euro aan drugs werd onderschept. De politie vond toen 193 kilo cocaïne, 74 kilo heroïne, 20.000 xtc-pillen en 2 kilo MDMA. Een lijst met adressen van afnemers werd ook gevonden.

De Britse politie ontdekte, via camerabeelden, dat de Nederlandse drugsbende in 14 maanden tijd zeker 45 keer naar Engeland is gegaan. De mannen reisden onder meer naar Essex, Londen en Manchester. De National Crime Agency zette camerabeelden van de nepambulancebroeders online.

https://www.youtube.com/watch?v=H0gDlzKFRTM

De straffen van de drie mannen worden later bekendgemaakt.