Maki’s die dollen met hun drollen

Illustratie Irene Goede

Voordat de vier gestoorde Pinguïns van Madagascar hun eigen film kregen, zaten ze – logisch! – op het eiland Madagaskar. Misschien heb je die eerste film ook gezien. De pinguïns raakten er verzeild met een leeuw, een nijlpaard, een zebra en een giraf. Al die dieren hoorden niet op dat eiland, en dat wisten ze zelf ook.

Madagaskar is een heel groot, tropisch eiland dat ten oosten van Afrika ligt. Het bijzondere is: de gewone Afrikaanse dieren leven er niet. Er wonen heel speciale dieren. Vooral zijn er meer dan twintig soorten lemuren, die familie zijn van apen. Sommige ken je wel uit de dierentuin, zoals de ringstaartmaki en de rode vari.

De minst bekende lemuren zijn de bamboemaki’s. In Nederland kun je ze alleen zien in de Apenheul. Ze zijn bruin, en mensen zien ze zelden. Biologen zochten naar één soort bamboemaki, in de zuidpunt van Madagaskar. Hij heeft geen Nederlandse naam, maar we mogen hem vast ‘zuidelijke bamboemaki’ noemen.

De biologen ontdekten dat de zuidelijke bamboemaki, als enige bamboemaki, geen bamboe eet. Hij eet gras. Maar vooral wilden de biologen weten… hoe bamboemaki’s poepen.

Dat zit zo. Bij bamboemaki’s is poepen niet gewoon poepen. Als bamboemaki’s moeten, gaan ze samen naar een mooie, grote boom. Soms liggen daar, onder de takken waarop je lekker kunt zitten poepen, wel vijftig groene drollen. Van de eigen groep, en van de buren in het bos.

Bamboemaki’s vinden die poep érg interessant. Ze ruiken eraan wie hem heeft gelegd. Een nieuwkomer in de buurt? Een interessant vrouwtje in de buurgroep? Handig. Hoef je de buren niet op te zoeken, want dat kost maar tijd en energie.

Al die poepboodschappen hebben ook een nadeel. Als je een mannetje bent, snuffelt een buurman lekker aan de poep van jouw vriendin. Voor je het weet, komt ie haar lastigvallen. Niet fijn. Daar hebben de maki-mannetjes iets op gevonden. Als een vrouwtje uit de groep gepoept heeft, poepen de mannetjes er vaak zó, hup, recht overheen. Haha, de buurmannen gefopt!