Ma kan het niet aanzien

Foto Bastiaan Heus

Iemand raken en zelf niet geraakt worden – dat noemde Max van der Pas anderhalf jaar geleden het mooiste van ‘het spelletje’. Desalniettemin komt zijn moeder daar niet naar kijken. Die kan het niet aanzien als ze haar zoon weer eens tot moes proberen te slaan in de Duitse Bundesliga, op het EK of het WK. (Dit weekend, op het Nederlands kampioenschap zou het mee moeten vallen: in de klasse tot 75 kilo is Max ruimschoots favoriet.) Van der Pas (22) heeft zijn zinnen al jaren geleden gezet op de Olympische Spelen van Rio, waar hij in de machtige voetsporen wil treden van Arnold Vanderlyde, wiens boek Fighting for Success Max al vijf keer gelezen heeft. Maandelijks belt hij met de olympische bokslegende.

Die spreekt hem meer moed in dan de Nederlandse sportbestuurders die enkele jaren geleden besloten dat ze boksgewijs geheel op de vrouwen wilden inzetten. Dus richtte Van der Pas zelf thuis maar een boksring in: in de oude varkensstallen van de familie. Om zijn zoon beter te kunnen begeleiden deed zijn vader – zelf in zijn tijd ook een verdienstelijk bokser – de varkens de deur uit en begon hij een incassobureau. Zou hij de wanbetalers af en toe een foto van zijn zoon laten zien?

    • Arjen Fortuin