Koerdische advocaat doodgeschoten in Turkije

In Diyarbakir gaf hij een persconferentie waarin hij pleitte voor vrede.

De Koerdische advocaat gaf zaterdag een persconferentie en werd door zijn hoofd geschoten.
De Koerdische advocaat gaf zaterdag een persconferentie en werd door zijn hoofd geschoten. Foto Ilyas Akengin / AFP

Tahir Elçi, een Koerdische mensenrechtenactivist en advocaat, is zaterdag door onbekenden doodgeschoten in het zuidoosten van Turkije. Hij werd in het hoofd geraakt. In Diyarbakir, de hoofdstad van de gelijknamige Turks-Koerdische regio, gaf hij een persconferentie waarin hij pleitte voor vrede. Op het moment van schieten werd Elçi omringd door veertig activisten.

Twitter avatar yildiz_tar yıldız tar His last words were: May wars, clashes, operations, guns be away from here. #TahirElci

Eind oktober werd de Koerdische advocaat gearresteerd omdat hij de PKK omschreef als “een gewapende politieke organisatie met politieke eisen en een zeer grote achterban”. In afwachting van zijn proces kwam hij vrij. In een gesprek met onze correspondent Marloes de Koning zei hij: dit is nu het politieke klimaat als je het over de Koerdische kwestie hebt.

“De regering wil iedereen laten zien hoe hard ze terreur aanpakt. En ze wil intellectuelen en journalisten een boodschap geven: ‘Koppen dicht, steun onze aanpak.’”

Een maand geleden durfde hij geen uitspraken te doen over zijn veiligheid. Elçi werd niet beschermd. Hij lachte destijds onzeker. “Wat kun je eraan doen?”

Lees ook: Koerden laten zich hun emancipatie niet afpakken, met daarbij een interview met Elçi.

Kort na de schietpartij sprak president Erdogan erover in een toespraak, meldt persbureau ANP. Hij vertelde dat er ook een politieagent is omgekomen. “Dit incident laat zien dat Turkije er goed aan doet terrorisme te bestrijden”, aldus Erdogan.

Sinds er in juli een eind kwam aan een twee jaar durend bestand tussen Turkije en de PKK lopen de gemoederen hoog op. De Koerdische beweging wil meer autonomie voor de Turkse Koerden.