Speciale genen doden parasiet in de malariamug

Amerikaanse onderzoekers van de University of California hebben het DNA van Anopheles stephensi, een malariamug die in India voorkomt, zo verbouwd dat het insect bij iedere bloedmaaltijd automatisch antistoffen aanmaakt gericht tegen de malariaparasiet (PNAS, 23 november).

De genetisch gemodificeerde muggen werden gemaakt met een methode waarmee de erfelijke code in het DNA heel precies is te veranderen, door het te knippen en plakken.

De onderzoekers maakten eerst een genconstruct met daarin twee genen die coderen voor de antilichaameiwitten en een fluorescerend eiwit om de succesvolle inbouw later te kunnen volgen. Een module zorgde ervoor dat het construct bij een bevruchting door een niet-gemodificeerde mug opnieuw wordt ingebouwd in het DNA. Het construct werd in een muggenembryo gebracht. Vervolgens kruisten de onderzoekers veranderde muggen met niet-gemodificeerde muggen: 99,5 procent van het nageslacht had het malariadodende construct in zijn DNA.

    • Sander Voormolen