Japanse walvisjacht na een jaar weer hervat

In maart van het volgende jaar varen de eerste walvisjagers weer uit.

Waarom het land nu toch heeft besloten weer op walvissen te gaan jagen, is onbekend.
Waarom het land nu toch heeft besloten weer op walvissen te gaan jagen, is onbekend. Foto Tim Watters / AP / Sea Shepherd Australia

Japan heeft besloten om de walvisjacht in de Antarctische Oceaan, na een onderbreking van een jaar, weer op te starten. In maart volgend jaar varen de eerste walvisjagers uit, meldt persbureau Reuters.

Het Japanse Visserij Agentschap zei vrijdag dat de walvisjacht, in het kader van een herziend plan, wordt hervat. In het plan staat dat ze driehonderd dwergvinvissen gaan vangen. Volgens het agentschap is het plan wetenschappelijk redelijk.

De jacht op de zoogdieren is wereldwijd verboden, behalve als die bedoeld is voor wetenschappelijke doeleinden. Japan houdt vol dat het walvissen vangt voor de wetenschap. In werkelijkheid zouden de dieren vooral op het bord of zelfs in hondenvoer belanden.

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde in maart vorig jaar dat de Japanse walvisjacht in het Zuidpoolgebied moest stoppen: het was onwettig. Japan hield zich aan die uitspraak. Waarom het land nu toch heeft besloten weer op walvissen te gaan jagen, is onbekend.

Voortbestaan walvissen bedreigd

Op de beesten wordt zo veel gejaagd, dat walvissen in hun voortbestaan werden bedreigd. Om te voorkomen dat ze zouden uitsterven, richtten in 1946 15 landen met een walvisvloot – waaronder Nederland – de International Whaling Commission op. De IWC bepaalde voortaan hoeveel walvissen haar leden mochten vangen, schreef correspondent Dolf de Groot eerder.

Australië probeert de walvisvangst al jaren te bestrijden. Want de toerismebranche in Australië profiteert juist van het “walvistoerisme”, dat zo’n 300 miljoen Australische dollar (zo’n 200 miljoen euro) per jaar oplevert. Daartoe had het land ook deze zaak aangespannen bij het Gerechtshof.

Lees ook: Voor de wetenschap (en voor in de sushi), over de Japanse walvisvangst die een lange traditie kent.