‘Ik was hier niet om mijn bedrijf te pitchen’

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Hans de Jonge

Is directievoorzitter Brink Groep

Leeftijd 64 jaar

Wanneer woensdag 25 november

Foto David van Dam

Wat doet de Brink Groep?

„Van oorsprong was het een ingenieursbureau, begin jaren zeventig opgericht door architect Deddo Brink. Hij merkte bij de renovatie van Paleis Het Loo dat grote bouwprojecten veel effectiever en efficiënter konden. Hij ging daar computerprogramma’s voor schrijven. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groep bedrijven die grote bouwprojecten begeleidt met management, advies en automatisering.”

Dan was u hier vast in verband met de aanstaande verbouwing van het Binnenhof?

„Klopt. Ik was een van de deskundigen bij een hoorzitting van de Kamercommissie Wonen & Rijksdienst over de renovatieplannen.”

Een eerste stap op weg naar een winnende offerte om de opdracht binnen te hengelen?

„Nee, voor mij was het geen pitch. Zeker niet. Voorlopig is er al voor andere partijen gekozen want voor de vooronderzoeken is minister Blok in zee gegaan met onze concurrenten Arcadis en Twynstra Gudde. Ik denk dat de Tweede Kamer om die reden juist mij had gevraagd voor een second opinion. Wij hebben de nodige ervaring met grote bouwprojecten van de overheid. Zo waren we betrokken bij de verbouwing van het Rijksmuseum en bij de nieuwbouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.”

Het Rijksmuseum, dat eindeloos uitgelopen project...

„Wij werden ingeschakeld toen de boel was vastgelopen.”

Bent u bij het Binnenhof-project voor de snelle variant: 5,5 jaar voor 450 miljoen, waarbij het parlement tijdelijk verhuist? Of die van 13 jaar, waarbij de Kamer in bedrijf blijft – en die 125 miljoen duurder is?

„Het is een misverstand dat dit de enige twee opties zijn. De minister heeft alle denkbare varianten doorgerekend, wel een stuk of elf. Hij heeft daarbij een ruime marge ingebouwd, zowel in tijd als in budget om tegenvallers te kunnen opvangen. Dat lijkt me heel verstandig. De Kamer benadert de klus totaal verkeerd. Ze roept van tevoren heel stellig dat het niet te veel moet kosten en niet te lang mag duren. Maar als er straks even wat misgaat, wordt de minister op het matje geroepen. Dan roept men achteraf al snel om een parlementaire enquête. Penny wise, pound foolish. In antwoord op uw vraag: ik vind dat de renovatie van het Binnenhofcomplex in deelprojecten kan worden opgeknipt maar wel zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd, dus met uitplaatsing van alle gebruikers. De verbouwingen van de parlementen in Finland en Oostenrijk liepen ook zo en dat ging goed. In Canada koos men voor de gefaseerde variant van 20 jaar: dat vliegt nu aan alle kanten uit de bocht.”

Gaat u uw reiskosten declareren?

„Ben je gek. Ik geef als hoogleraar vastgoed geregeld advies aan overheden en scheid die publieke taak strikt van mijn commerciële belang als directeur van Brink Groep.”

    • Philip de Witt Wijnen