‘Hollandse beesten’ al genoeg gestraft

44 Feyenoordhooligans staan voor de rechter vanwege rellen in Rome. Zij vinden dat de politie ook schuld draagt.

Feyenoord-supporters verzamelenin Rome voor de wedstrijd tegen Roma. De wedstrijd vond plaats op 19 februari van dit jaar. Foto Vincenzo Tersigni/EPA

De Italiaanse politie had het bezoek van de Feyenoordsupporters niet goed voorbereid en heeft ook niet goed gereageerd toen ze er eenmaal waren. Zo was er in de stad geen ‘fanzone’ ingericht voor de duizenden supporters van Feyenoord die in februari naar Rome kwamen, zei advocaat Jantina Rump van drie verdachten die vandaag voor de rechter stonden. „Terwijl dat wel het advies was van de club en de Nederlandse politie.”

In Rotterdam begon gisteren het proces tegen 44 verdachten voor de rellen in Rome in februari. Ofwel tegen de barbaren, Hollandse beesten en vandalen, zoals de Italiaanse kranten de Feyenoordaanhangers noemden op hun voorpagina’s in de ochtend van 20 februari. Er was in Italië, maar ook in Nederland ophef over de veldslag bij de Spaanse trappen tussen supporters en de Italiaanse politie. Daarbij raakten zeker 18 mensen gewond en werd de 17de-eeuwse Barcaccia-fontein beschadigd.

Gisteren stonden de eerste verdachten terecht, die steeds in groepen van ongeveer zes per dagdeel voor de rechter komen. Het OM verwijt alle verdachten openlijke geweldpleging – in vereniging en tegen de politie. Dat komt in de praktijk neer op het gooien van flessen, stukken hout, en stenen naar de politieagenten die probeerden het plein schoon te vegen voorafgaand aan de wedstrijd. Er is één verdachte die daarnaast wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij gooide zwaar vuurwerk naar agenten, en moet op 1 december voor de rechter verschijnen. De beschadiging van de net gerestaureerde fontein, waarvan de beelden de hele wereld overgingen, staat niet op de dagvaarding. „Daarvan weten wij simpelweg niet wie het gedaan heeft”, zegt een woordvoerder van het Rotterdamse OM. „We hebben er geen beelden van. Zonder verdachten kunnen we ook niemand vervolgen.”

Van de zes verdachten kwamen er gisterenochtend drie opdagen: Marnix K., en de broers Roelof Jan en Berend D. Twee andere verdachten hebben een nieuwe advocaat, dus komen later aan de beurt, en Barry K. had de rechtbank gevraagd of hij het vonnis per mail kon krijgen.

De officier van justitie eiste naast taak- of gevangenisstraffen voor alle verdachten een bijzondere maatregel: een gebiedsverbod voor de Kuip en omstreken op wedstrijddagen, en een meldingsplicht kort voor en na de wedstrijd bij de plaatselijke politie. En wel voor de duur van drie jaar.

De verdachten, trouwe Feyenoordaanhangers, maakten een aangeslagen indruk. Zij waren niet naar Rome gegaan met de bedoeling iemand pijn te doen, zei Roelof Jan D. En ze hadden veel last gehad van wat er was gebeurd. Hij had bijvoorbeeld geen vast contract gekregen van zijn baas. Dat komt mede omdat het OM verdachten heeft geïdentificeerd door beelden van de Italiaanse politie openbaar te maken. Nadat de verdachten zich meldden, werden zij van de politiewebsite gehaald, maar intussen hadden de media de beelden al opgepikt, en weet iedereen in het dorp van de broers D. wat er gebeurd is.

Volgens het OM is de politie redelijk te werk gegaan bij het schoonvegen van het Piazza di Spagna. Door het geven van aanwijzingen probeerden zij de bierdrinkende en vuurwerkgooiende supporters richting de bussen naar het stadion te krijgen. Pas toen ze flessen gingen gooien, voerde de politie charges uit. En de beelden van het rellen door verdachten die het OM in de zittingszaal liet zien, waren allemaal van vóór die eerste charge. De supporters waren begonnen, wilde de officier maar zeggen.

De eis voor deze verdachten varieerde van geheel of vrijwel geheel voorwaardelijke gevangenisstraffen van drie maanden tot 240 dagen, met daarbij een taakstraf van 100 of 200 uur, en de eerder genoemde bijzondere voorwaarden: het stadionverbod-plus, zou je die maatregelen kunnen noemen.

Volgens de advocaat is dat veel te zwaar. Het valt niet te ontkennen dat de verdachten iets hadden gegooid, maar de rechter moet meewegen dat de foto’s van de verdachten openbaar zijn gemaakt en de Italiaanse politie de zaak niet goed had aangepakt (slechte „people skills” en geen goed plan voor „crowd control”). De vervolging heeft zijn impact al gehad, zei de advocate. Een voorwaardelijke straf is meer op zijn plaats. Op 11 december doet de rechtbank uitspraak.

    • Elsje Jorritsma