Gewoon goed gedaan

De beursgang van ABN Amro heeft zich voltrokken volgens het best denkbare scenario. Zoals gebruikelijk bij beursgangen was de introductieprijs iets lager dan de ingeschatte waarde om beleggers te compenseren voor de risico’s van een ‘nieuw’ aandeel. Deze aantrekkelijke waardering in combinatie met een sterk optreden de laatste weken van het ABN Amro-management creëerde vervolgens ook veel enthousiasme op de secundaire markt. Hierdoor lijkt de kans nu groot dat de overheid (en de vaak aangehaalde Nederlandse belastingbetaler) een hogere prijs krijgt voor de overige 80 procent van de aandelen. Bij een beursgang tegen een hogere prijs was het aandeel wellicht gedaald. Dat was een veel slechter scenario geweest voor ABN Amro, beleggers, de Nederlandse staat en de Nederlandse belastingbetaler. Wat mij betreft dus: zeer goed gedaan door ABN Amro. For the record: ik heb zelf geen aandelen ABN Amro.