KNVB traint agressieve spelers

Foto NRC

Voetbalbond KNVB gaat amateurvoetballers die geweld gebruiken op het voetbalveld trainen in het beteugelen van hun agressie. Wanneer zij deze training volgen, verdienen zij strafvermindering. Deze zaterdag stemt de verenigingsraad van de KNVB over het voorstel om de trainingen van jeugdstraforganisatie Halt op te nemen in het tuchtrecht van de voetbalbond.

Spelers tot achttien jaar die zeven tot tien wedstrijden schorsing krijgen, kunnen strafvermindering verdienen als zij meedoen aan de training. Er werd al geëxperimenteerd met de maatregel; nu wordt deze landelijk ingevoerd. De samenwerking met Halt gaat 500.000 euro per jaar kosten en wordt tot 2018 gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Met de training hoopt de voetbalbond geweld op het voetbalveld terug te dringen. Sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere, eind 2012, is het aantal excessen gedaald. „Maar we zien dat in de grote steden het aantal tuchtzaken weer toeneemt”, zegt KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee.

„We moeten maatregelen blijven nemen, de geschrokken sfeer na de dood van Nieuwenhuizen lijkt wat te verdwijnen.” Voorlopig mogen jeugdspelers kiezen of zij meedoen aan de training of een langere schorsing uitzitten. Als dat niet blijkt te werken, wil Van der Zee de training verplicht maken.

Lees ook: Rustig aan Reno, je wil toch niet wéér naar Halt?