Meer vrouwen in voetbal, als coach én bestuurder

Vrouwelijke voetbalcoaches worden gedemoniseerd. Dat zegt Moya Dodd, een van de drie vrouwelijke bestuursleden van wereldvoetbalbond FIFA. „Mannen hebben vaak moeite een vrouw in hun midden toe te laten”, aldus de Australische. „Vooral als die vrouw kwaliteit en ervaring heeft.”

Dodd doet haar uitspraken aan de vooravond van een belangrijke FIFA-bijeenkomst. Op 2 en 3 december zal de hervormingscommissie onder leiding van Fransman François Carrard zijn rapport met aanbevelingen aanbieden aan het FIFA-bestuur. De commissie wil een einde maken aan de crisis die ontstond als gevolg van omkoopschandalen. Sepp Blatter en Michel Platini, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de FIFA, zijn in verband daarmee geschorst. Er lopen ook strafrechtelijke onderzoeken.

Bij het hervormingsproces ligt er te veel nadruk op de benoeming van een nieuwe voorzitter, zegt Dodd. Institutionele hervormingen – zoals het benoemen van vrouwen op invloedrijke posities – zijn minstens zo belangrijk. „FIFA heeft grote behoefte aan een cultuuromslag. Uit onderzoek in het bedrijfsleven blijkt dat zo’n verandering pas echt op gang komt als vrouwen minstens 30 procent van de bestuursfuncties vervullen.”

Volgens Dodd heeft het vrouwenvoetbal op het veld zich de afgelopen dertig jaar spectaculair ontwikkeld. Maar buiten de lijnen blijven de resultaten achter. „Vrouwelijke coaches en bestuurders hebben veel last van vooroordelen – soms bewust, soms onbewust. We zijn opgegroeid met het idee dat mannen de dienst uitmaken. Mannen hebben per definitie verstand van voetbal, vrouwen moeten zich bewijzen.”

Hoe dichter je bij het gras komt, hoe erger het wordt, zegt Dodd. Voor vrouwen is er geen zwaardere functie dan een coachfunctie. Overal ter wereld lopen vrouwen aan tegen „het grasplafond”. „Er is een onontgonnen bron van expertise in coaching, die benut noch erkend wordt.”

    • Danielle Pinedo