Feyenoord wint stadsderby, Twente verder in problemen

Spits Michiel Kramer speelt met drie doelpunten een sleutelrol in overwinning.

Michiel Kramer (links) kopt de bal langs doelman Tom Muyters van Excelsior: 0-2. Foto ANP

Feyenoord heeft zaterdagavond een vrij simpele overwinning behaald op bezoek bij stadgenoot Excelsior. De Rotterdammers kwamen al na twee minuten op voorsprong en gaven de leiding daarna niet meer weg. Spits Michiel Kramer speelde met drie doelpunten een sleutelrol in de tiende competitiezege van Feyenoord van dit seizoen.

Door de overwinning komt Feyenoord nu op evenveel punten als Ajax. De koploper in de Eredivisie heeft echter nog een duel tegoed en speelt zondag tegen PEC Zwolle, de nummer 7 van de ranglijst. Excelsior verliest in de stand een plekje aan SC Heerenveen, dat zaterdagavond wel wist te winnen.

Kuijt opent, Kramer drukt door

Feyenoord kwam tegen Excelsior al vroeg op voorsprong door een doelpunt van clubtopscorer Dirk Kuijt, die na een schot van Simon Gustafson in tweede instantie raak kopte. Ook het tweede doelpunt werd met het hoofd gemaakt: na 35 minuten verandert Kramer een schot van Rick Karsdorp van richting.

Vlak voor rust wist Excelsior echter een aansluitingstreffer te maken via Daryl van Mieghem. Lang konden de Rotterdammers daar overigens niet van genieten, want tien minuten na de pauze bracht Kramer de stand op 3-1, om halverwege de tweede helft ook de 4-1 te maken. Tom van Weert bepaalde vlak voor tijd de eindstand.

Problemen Twente duren voort

Bij FC Twente lijkt er maar geen einde te komen aan de reeks met slechte uitslagen. De Tukkers verloren zaterdag in eigen huis met 3-1 van directe concurrent Willem II en zakken daardoor naar de zestiende plaats. Alle doelpunten van de bezoekers werden gemaakt door Lucas Andersen, terwijl voor Twente Jari Oosterwijk scoorde.

Het is voor de vijfde keer op rij dat Twente verliest. De kampioen van de Eredivisie van 2009/2010 heeft tot dusver nog maar negen punten uit veertien duels. Na de overwinning van De Graafschap van vrijdag is de ploeg uit Enschede bovendien nog maar vier punten verwijderd van de laatste plaats.

Naast sportieve problemen zit Twente bovendien diep in de financiële ellende. Daarnaast is de club onderwerp van een onderzoek van de KNVB, omdat Twente een omstreden relatie zou hebben met een investeringsmaatschappij. Als dat klopt kan dat leiden tot een geldboete, puntenvermindering, verplichte degradatie of het intrekken van de licentie betaald voetbal.

Ook Heerenveen wint simpel

Anders dan Twente kende Heerenveen zaterdag een vrij gemakkelijke avond, in eigen huis tegen Roda JC. De Friezen hadden verreweg de meeste kansen en na een klein half uur resulteerde dat ook in een eerste doelpunt, via voormalig Feyenoord-spits Mitchell te Vrede. Niet lang daarna maakte Luciano Slagveer de tweede treffer.

Halverwege gooide Heerenveen de wedstrijd definitief in het slot, toen Te Vrede ook de 3-0 maakte. Door die uitslag stijgt de club van trainer Foppe de Haan nu naar de tiende plaats in de ranglijst. Wel ziet Heerenveen mogelijk nog FC Utrecht passeren, dat zondag in eigen huis speelt tegen Heracles Almelo.