Familiedrama Holleeder op zitting

De twee zussen van Willem Holleeder getuigen vanaf maandag over hun broer, die wordt beschuldigd van het ‘bestellen’ van een reeks onderwereldmoorden. 

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Doodsangst en wanhoop dreven Astrid en Sonja Holleeder naar de politie. Praten met de kit, zoals de politie in huize Holleeder werd genoemd, stond gelijk aan hoogverraad. Maar de zussen van Willem Holleeder voelden zich eind 2012 zo bedreigd dat ze hun angst voor hun broer overwonnen. Zij wisten zeker dat ze veiliger waren als hun broer achter de tralies zou belanden. Bovendien wilden ze genoegdoening voor al het leed dat hij hen en de rest van zijn familie had aangedaan.

Belangrijkste grief: de moord op Cor van Hout, de vriend van Sonja en de vader van haar twee kinderen. Dat Willem zijn jeugdvriend, bloedgabber en zwager heeft laten vermoorden hebben zijn twee zussen hem nooit vergeven. Want dat hij dat gedaan heeft staat voor hun vast.

Willem Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie inmiddels gezien als de opdrachtgever van vijf onderwereldmoorden. Maar voor de zussen Holleeder is de moord op Cor van Hout het belangrijkste. Ze willen genoegdoening.

Als maandagochtend de stem van Astrid Holleeder door de extra beveiligde rechtbank op Schiphol klinkt, zit haar broer niet in de verdachtenbank. Astrid, haar zus Sonja en Willems ex-vriendin Sandra Klepper moeten getuigen in de zogeheten liquidatiezaak Passage, een strafzaak die in 2007 is begonnen en nu wordt behandeld in hoger beroep. Dit proces overlapt deels de strafzaak tegen Holleeder zelf.

In twee liquidaties die in de Passagezaak worden behandeld, wordt Holleeder gezien als opdrachtgever. Die zou hij gegeven hebben samen met Dino S., een voormalige vriend uit het criminele milieu die door de rechtbank werd vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties. De relatie tussen Willem Holleeder en Dino S. is een van de onderwerpen waarover de zussen Holleeder en ex-vriendin Sandra zullen worden gehoord.

Vriendschap bekoelt snel

Willem Frederik Holleeder (29 mei 1958) is de oudste zoon uit een gezin van vier. Hij groeide op in de Jordaan en leerde op de middelbare school Cor van Hout kennen. Samen waren ze betrokken bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Nadat Holleeder zijn celstraf had uitgezeten, werd hij in het midden van de jaren negentig weer actief in het Amsterdamse milieu. Met zijn jeugdvriend Van Hout raakte Holleeder in 1996 gebrouilleerd waarna hij steeds vaker werd gezien met Wim Endstra en John Mieremet. In 2007 werd Holleeder veroordeeld voor afpersing van Wim Endstra, Kees Houtman en een andere vastgoedhandelaar.

Freefighter Dino S. (7 december 1960) maakte in het begin van de jaren negentig zijn entree in het Amsterdamse milieu als portier. Hij werd veroordeeld tot doodslag nadat een klant van een discotheek in Volendam stierf als gevolg van een vechtpartij. Dino S. leerde Holleeder kennen via een gezamenlijk contact: Stanley Hillis, een voormalig bankrover die in 2011 is doodgeschoten. Volgens vastgoedbaron Wim Endstra trok Holleeder vanaf 2001 intensief op met Hillis en Dino S. Holleeder en Dino S. werden samen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. In de zomer van 2005 ging de vriendschap tussen Holleeder en Dino S. kapot. Holleeder zou mensen hebben bedreigd in naam van Dino S. zonder dat hij daarvan op de hoogte was.

De moord op Wim Endstra leidde het eindspel in van een onderwereldoorlog die eind vorige eeuw was uitgebroken over het vermogen dat criminelen bij onderwereldbankier Endstra hadden gestald. Volgens justitie heeft Holleeder de moord op Endstra besteld bij Ziya G. en zouden Ali N. en Özgur C. hebben geholpen. De vermoedelijk schutter, de Rus Namik Abbasov, is in afwachting van zijn berechting in zijn cel overleden in 2012.

John Mieremet en zijn jeugdvriend Sam Klepper werden in de jaren negentig van de vorige eeuw gezien als leiders in de Amsterdamse onderwereld. Na de liquidatie van Klepper in 2000 raakten Holleeder en Mieremet goed bevriend. Die vriendschap spatte uit elkaar na een mislukte moordaanslag op Mieremet die volgens justitie werd besteld door Holleeder. Hij zit volgens justitie ook achter de liquidatie van Mieremet in 2005. Opmerkelijk detail is dat Ali N. in Thailand was op het moment dat Mieremet werd doodgeschoten.

Lang werd gedacht dat de moord op Cor van Hout het werk was van John Mieremet die al sinds 1996 in de clinch lag met Van Hout. Mieremet zou achter de mislukte liquidatiepogingen op Van Hout zitten die in 1996 en 2000 werden uitgevoerd. Volgens de zussen Holleeder was het echter Willem die de opdracht gaf voor de geslaagde liquidatie in 2003 van zijn zwager Cor, die een relatie had met Sonja Holleeder. Jesse R. zou de uitvoering hebben geregeld en schepte sinds die tijd op dat hij de ‘power’ van Holleeder achter zich had.

Voormalig bankrover en hasjhandelaar Kees Houtman zei ooit over Holleeder tegen de politie dat De Neus “twee lijken ruzie kon laten krijgen”. Houtman kreeg het in de zomer van 2004 aan de stok met Holleeder over een pandje dat Houtman had gekocht uit de boedel van Endstra. Houtman betaalde zijn afperser Holleeder een miljoen euro om het probleem uit de wereld te helpen, maar dat hielp niet. Uiteindelijk waren het Jesse R. en kroongetuige Peter la S. die Houtman voor zijn woning doodschoten in opdracht van Holleeder.

Thomas van der Bijl was een goede vriend van Cor van Hout en Kees Houtman. Na de ontvoering van Heineken hielp hij Van Hout en Holleeder ontsnappen naar Frankrijk en zou hij in Parijs een deel van het losgeld hebben begraven. Na de dood van Van Hout werd ook Van der Bijl naar eigen zeggen bedreigd en afgeperst door Holleeder. Nadat ook Houtman werd afgeperst door Holleeder legde Van der Bijl een aantal belastende verklaringen af over Holleeder. Dat zou verklaren waarom Van der Bijl werd doodgeschoten door twee moordenaars die werden aangestuurd door Fred R.

Willem Holleeder en Dino S. leerden elkaar in het begin van deze eeuw kennen. Tussen 2002 en 2005 werden de twee regelmatig met elkaar gezien. Die vriendschap bekoelde in de zomer van 2005. Holleeder had volgens Dino S. zonder zijn medeweten zijn naam gebruikt bij het bedreigen van anderen. Toen S. daarachter kwam, nam hij afstand van Holleeder.

Dat is van belang omdat de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl daarna hebben plaatsgevonden. In een verhoor bij de politie zei Dino S. over Houtman en Van der Bijl: „Waarom zou ik die mensen wat aandoen? Mensen die ik nog nooit van mijn leven heb gezien? Ik ben niet in de war. Als hij (Willem Holleeder, red.) andere mensen probeert te imponeren met mijn naam, dan zijn dat zijn woorden.”

De grote vraag is wat Astrid Holleeder daarover te vertellen heeft. Wat weet zij precies over de relaties van haar broer in de onderwereld? Uit een van haar verklaringen blijkt dat Willem Holleeder plannen had om Dino S. te laten vermoorden. „Dino, stond op zijn lijstje, ja zeker!”, vertelde ze aan de politie. „En Dino zijn familie ook.”

Als een ding uit de verklaringen van Astrid Holleeder blijkt, dan is het hoe groot de overtuigingskracht van Willem Holleeder was. „Als jij morgen bij Willem zit, wordt je ook gehypnotiseerd”, houdt Astrid een politieagent voor. „Hij verzint een verhaal en herhaalt het zo vaak dat jij denkt: zou het echt zo zijn?” En zo ging dat volgens Astrid ook in de onderwereld. „Zijn kracht is dat hij mensen altijd weet te overtuigen. Hij is zo zielig. Hij heeft het allemaal niet gedaan, nee het wordt hem allemaal aangedaan. En dan gaan mensen hem toch weer helpen.”

‘Holleeder bedreigde zijn neefje’

Hoewel de verdachten in het Passageproces formeel niet worden verdacht van de moord op Cor van Hout, is het niet onwaarschijnlijk dat de drie getuigen ook over deze zaak vragen krijgen. Dat heeft allemaal te maken met de beweerde onbetrouwbaarheid van kroongetuige Fred R.. Hij heeft belastende verklaringen afgelegd, met name tegen Dino S. Op verzoek van de verdediging van Dino S. zijn een aantal getuigen gehoord die beweren dat Fred R. direct betrokken was bij de liquidatie van Van Hout, die werd doodgeschoten door een man achterop een rode motor. Fred R. zou de bestuurder zijn geweest. De vraag is wat Astrid en Sonja Holleeder daarover weten.

Hoewel het hof bij de beslissing om de zussen Holleeder en zijn ex-vriendin te horen als getuigen nadrukkelijk heeft gemeld dat het niet om Willem Holleeder gaat, is het de vraag of die zaken voor de drie vrouwen wel te scheiden zijn. De moord op Cor van Hout gaat de zussen Astrid en Sonja zeer aan het hart.

Om Cor van Hout te vinden, bedreigde Willem ook de kinderen van Sonja en Cor, zo vertelde Astrid Holleeder eerder dit jaar in deze krant. „Ooit pakte hij Sonja’s zoon van achter vast terwijl hij tegen mij zei: ‘Vertel waar Cor is’ terwijl hij een pistool op zijn hoofd zette. Zijn eigen neefje, die jongen was 8 jaar oud.”

Het zijn dit soort gebeurtenissen die de zussen deden besluiten om hun verhaal te vertellen. Als Astrid maandag begint zal voor iedereen binnen en buiten de rechtszaal blijken hoe dicht deze emotie nog aan de oppervlakte ligt.

Lees ook het interview met Astrid Holleeder: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’