Duizend mensen uit Frankrijk geweerd

Zij vormden een risico voor de openbare orde en veiligheid.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve liet zaterdag weten bijna duizend mensen het land niet in te laten. Foto Vincent Kessler / Reuters

Sinds de herinvoering van de grenscontroles zijn bijna duizend mensen niet toegelaten op het Franse grondgebied. Zij vormden een risico voor de openbare orde en veiligheid, zei Bernard Cazeneuve, de minister van Binnenlandse Zaken zaterdag.

Op 13 november, op de dag van de aanslagen, is het land met de grenscontroles gestart. Na die aanslagen zijn de controles verscherpt. Frankrijk heeft bijna 15.000 politieagenten gemobiliseerd om over de grenzen te waken. Met name aan de noordelijke grens van Frankrijk wordt gecontroleerd. Het doel van de controles is de veiligheid voorafgaand aan de klimaattop te versterken.

De maatregel is in strijd met het beginsel van vrij verkeer binnen het Verdag van Schengen, maar in uitzonderlijke situaties kunnen deze worden overtreden.

Aanstaande maandag begint de klimaattop in de Franse hoofdstad. Een veiligheidsnachtmerrie: zo’n honderd wereldleiders, van Obama tot Poetin tot Xi, komen bijeen. De klimaatconferentie duurt van 30 november tot 11 december.