Ook bonobo heeft beetje maatgevoel

Ook de bonobo heeft maatgevoel. Of althans: een beetje maatgevoel. Dat maakten twee psychologen uit de VS deze week bekend (Comparative Psychology, 24 november). Het duo plaatste een trommel in een dierentuin en liet bonobo’s erop slaan. Eén bonobo kon ritmes nadrummen.

Ieder mens kan meeklappen met muziek, maar bij dieren is zulk maatgevoel zeldzaam. Sommige papegaaien dansen op muziek door met pootjes of verentooi te zwaaien. Ook bij primaten is naar maatgevoel gezocht, met weinig resultaat. Makaken hebben het niet. Eén zwaar getrainde chimp uit Japan had het misschien.

De twee psychologen lieten bonobo’s eerst wennen aan een trommel in hun verblijf. Dat werkte: de mensapen begonnen spontaan te drummen. Bonobo Kuni toonde de meeste interesse. In het eerste drumexperiment met Kuni stopte een mens met drummen als Kuni begon. In 8 van de 42 sessies (19 procent) drumde Kuni daarna hetzelfde ritme. In een tweede experiment bleef de menselijke drummer doordrummen. Toen waren 54 procent van Kuni’s drumslagen synchroon. Het ritme waarin Kuni het liefste drumde is 270 beats per minute, vergelijkbaar met extreem snelle elektronica en metal.

    • Lucas Brouwers