Drie doden bij raketaanval op VN-basis Mali

De aanval is nog niet opgeëist. Er zit een aantal Nederlanders in deze regio, maar zij zijn allemaal veilig.

Archieffoto uit 2013 van VN-troepen in Timboektoe, Mali.
Archieffoto uit 2013 van VN-troepen in Timboektoe, Mali. Foto: Tanya Bindra/EPA

De VN-basis in Kidal, in het noorden van Mali, is zaterdag bestookt met raketten. Hierbij zijn drie doden gevallen, meldt persbureau AFP. Onder hen twee Guinese VN-soldaten en een burger, bevestigt een woordvoerder van de VN-missie aan CNN. In het kamp zijn ook twintig gewonden gevallen, meldt AP. De aanval is nog niet opgeëist.

Er zit een aantal Nederlanders in deze regio, maar zij zijn allemaal veilig, weet een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Zeker vier afgevuurde projectielen kwamen binnen de muren van de basis terecht.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Three dead in rocket attack on UN base in north Mali: UN sources

Uitvalsbasis

Kidal ligt afgelegen in het noordoosten van Mali, circa 1200 kilometer van de hoofdstad Bamako en bijna 300 kilometer ten noordoosten van Gao. In de stad Gao zijn circa 450 Nederlandse militairen in het kader van Minusma gelegerd.

Kidal was tussen het voorjaar van 2012 en begin 2013 een belangrijke uitvalsbasis van de rebellenbeweging MNLA. De organisatie wil een deel van Mali onafhankelijk maken.