Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse abortuskliniek

De schutter gaf zich na een urenlang vuurgevecht met de politie uiteindelijk over.

Bij een schietpartij in Colorado zijn drie mensen om het leven gekomen. De schutter gaf zich na een urenlang vuurgevecht met de politie uiteindelijk over. Foto Justin Edmonds / Getty Images / AFP

Bij een Amerikaanse abortuskliniek in Colorado zijn vrijdag drie mensen bij een schietpartij om het leven gekomen. Onder de dodelijke slachtoffers is een politieagent. De schutter werd na een urenlange schietpartij overmeesterd door de politie, meldt persbureau AP.

Negen anderen raakten gewond, onder wie vijf politieagenten. De schietpartij vond plaats bij de Planned Parenthood-kliniek. De schutter, een 59-jarige blanke man met een baard en lange jas aan, ging eind van de ochtend de kliniek binnen. Hij had verschillende tassen bij zich; die onderzoekt de politie nu om uit te sluiten dat de man explosieven bij zich had.

De politie evacueerde enkele mensen uit het gebouw. Zij werden overgebracht naar een ziekenhuis. Rond vier uur wist de politie nog niet wie de schutter was. Ook hadden ze nog geen contact gehad met de man. Hierop besloten agenten het gebouw binnen te gaan en tegen de man te schreeuwen dat hij zich moest overgeven. Met zijn handen omhoog kwam de schutter daarna de kliniek uit.

Het motief van de dader is niet bekend. Daarover zei politieagent Catherine Buckley:

“We hebben geen informatie over de mentaliteit van deze persoon, of zijn ideeën of ideologie.”

Volgens de baas van de abortuskliniek, Vicki Cowens, zijn er geen aanwijzingen dat de kliniek het specifieke doelwit was.