Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

DNB: klimaatverandering is beleggingsrisico

Beleggingen van pensioenfondsen, banken en verzekeraars in vervuilende energie kunnen snel minder waard worden, waarschuwt DNB

Foto Roger Cremers

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat klimaatverandering in haar toezicht op financiële instellingen meer centraal stellen. Dit zei DNB-president Klaas Knot vrijdag op een congres over verduurzaming van de financiële sector in Amsterdam. DNB gaat scherper letten op de risico’s van klimaatverandering voor de beleggingen van pensioenfondsen, banken en verzekeraars en op de prestaties van de instellingen op het terrein van groen beleggen.

„De Nederlandsche Bank gelooft dat zij kan en moet bijdrage aan duurzame ontwikkeling”, zei Knot. Dit past volgens Knot bij de „missie” van DNB om bij te dragen aan duurzame welvaart en financiële stabiliteit in Nederland. Het is niettemin de eerste keer dat Knot zo’n nadruk legt op het klimaat als financieel-economisch risico. DNB wil nu als „katalysator” gaan optreden om de financiële sector groener te maken, zei Knot.

Knots collega Mark Carney van de Bank of England ging DNB voor. In oktober waarschuwde Carney voor financiële crises als gevolg van klimaatverandering. De fysieke gevolgen van de opwarming – zoals overstromingen en stormen – kunnen volgens Carney veel schade aanrichten. Verzekeraars zagen hun uitbetalingen voor schade als gevolg van noodweer in de afgelopen dertig jaar verviervoudigen.

DNB zal in eerste instantie de gesprekken met de financiële sector, met name de pensioenfondsen, intensiveren. Mogelijk volgt daarna aanpassing van toezicht of regels. DNB doet nu onderzoek naar de economische implicaties van de transitie naar groene energie en naar de concrete risico’s voor financiële instellingen, zoals de ‘kolenzeepbel’ – de beleggingen van financiële instellingen in de kolen, olie- en gassector. Die beleggingen kunnen snel minder waard worden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil alle kolencentrales sluiten. ING kondigde vrijdag aan wereldwijd niet meer in kolen te zullen investeren. Ook grote beleggingshuizen als Schroders en Blackrock kijken kritisch naar hun portefeuilles in vervuilende energie.

DNB-directielid Frank Elderson gaf toe dat DNB wat achterloopt, zelfs bij centrale banken in ontwikkelings- en opkomende landen. In Brazilië bijvoorbeeld eist de centrale bank dat banken aan risicomanagement doen voor klimaatkwesties.

Elderson zei dat centrale banken veel meer kunnen doen. „Ze kunnen de impact van klimaatverandering meenemen in stresstests, maar ook bijvoorbeeld groene obligaties aankopen.” Zo ver gaat DNB nu nog niet, zei Elderson, „We zijn een breed onderzoek gestart naar wat pensioenfondsen doen aan verantwoord beleggen. We gaan bijvoorbeeld kijken naar welk percentage van de beleggingen duurzaam is. We proberen ook barrières voor duurzaam beleggen te vinden, en goede voorbeelden.” Als het onderzoek is afgerond gaat DNB met de pensioenfondsen in gesprek, „om ze te inspireren en mogelijk om het toezicht op de sector aan te passen”.