Directeur KRO-NCRV moet het veld ruimen

De directeur is “onvoldoende in staat gebleken zijn leidende rol als directievoorzitter in te vullen”.

Coen Abbenhuis van KRO-NCRV tijdens een rondetafelgesprek met de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer.
Coen Abbenhuis van KRO-NCRV tijdens een rondetafelgesprek met de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. Foto Valerie Kuypers / ANP

Omroeporganisatie KRO-NCRV wil niet meer verder met directeur Coen Abbenhuis. De reden voor zijn aanstaande vertrek is dat hij “onvoldoende in staat is gebleken zijn leidende rol als directievoorzitter in te vullen”, schrijft de Raad van Toezicht.

Het besluit van zal eerst langs de ondernemingsraad en de federatieraad gaan. Zij geven advies en daarop neemt de Raad van Toezicht een besluit. Het advies wordt in december verwacht.

De Raad noemt de conclusie “pijnlijk” omdat “de heer Abbenhuis jarenlang zijn beste krachten heeft gegeven aan de NCRV, aan de fusie van NCRV en KRO en aan de publieke omroep als geheel.”

In 2014 ontstond er binnen KRO-NCRV ophef over de salarissen van de directie. Zakelijk directeur Yvonne de Haan en mediadirecteur Taco Rijssemus kregen in 2013 beiden ruim 30.000 euro meer dan in 2012. Abbenhuis ontving in 2013 in totaal 280.690 euro: een bedrag dat hoger is dan de Wet normering topinkomens toestaat. Voor 2014 is het bedrag vastgesteld op 230.474 euro.

    • Marissa van Loon