Dijksma: geen conflict met NS en ProRail

“NS en ProRail kunnen niet verbaasd zijn over mijn uitspraken, want ze weten dat ik dit vind.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vertrekt met de Nederlandse Klimaatdelegatie vanaf Rotterdam Centraal naar de VN-klimaattop in Parijs. De Train to Paris is een initiatief van het Ministerie van I&M, ProRail, de Nederlandse Klimaatcoalitie en NS. Foto: Jerry Lampen/ANP

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur & Milieu) ontkent dat ze de verhoudingen tussen haar en NS en ProRail op scherp zet door haar uitspraken in De Telegraaf. De PvdA-bewindsvrouw vertrok zaterdag naar Parijs, waar ze namens Nederland zal deelnemen aan de Klimaattop.

“De verhoudingen zijn goed, open en duidelijk. NS en ProRail kunnen niet verbaasd zijn over mijn uitspraken, want ik ze weten dat ik dit vind. Ik ben niet van het sugarcoaten.”

In haar eerste interview als staatssecretaris voor onder meer het spoor liet Dijksma zich vandaag in De Telegraaf kritisch uit over vervoerder NS en beheerder ProRail. Als NS niet alsnog met een goed alternatief voor de Fyra op de hogesnelheidslijn komt gaat de lijn naar een concurrent, of moet NS samenwerken met een concurrent.

Ook moet NS regionale spoorlijnen overlaten aan andere vervoerders en zich concentreren op het hoofdrailnet. ProRail besteedt te veel geld aan stations in plaats van aan spoorvervanging, en moet de directie inkrimpen. Dijksma:

“Ik vind dat geen heel forse uitspraken, ik ben gewoon eerlijk. Ik geef een helder signaal af, en dat kan maar beter meteen in het begin. Ik erken dat de nieuwe topmannnen Van Boxtel en Eringa al veranderingen hebben ingezet. Dat ProRail een nieuwe topstructuur krijgt was al gaande, dat wil ik niet claimen.”

Geen ultimatum

Dijksma heeft NS geen ultimatum gegeven voor een nieuw plan voor de hogesnelheidslijn. De harde toon jegens de twee spoorbedrijven is opmerkelijk omdat haar voorganger, Wilma Mansveld, kritiek kreeg van de Tweede Kamer omdat haar relatie met ProRail niet goed was.

De bestuursvoorzitters van NS en ProRail, Roger van Boxtel en Pier Eringa, reageren terughoudend op de uitspraken van Dijksma. Van Boxtel, met veelbetekenende glimlach: “Ik verheug me op de samenwerking.” Eringa: “Ik zie het als een aansporing om door te gaan op de reeds ingeslagen weg.” Van Boxtel erkent dat NS een fout heeft gemaakt bij de planning van nieuw materieel, waardoor de treinen volgend jaar te vol zullen zijn. Het opgeven van de regionale spoorlijnen beschouwt hij als een gegeven.

Klimaatneutraal

Dijksma, Van Boxtel en Eringa waren vanmiddag met veel andere bestuurders uit de spoorsector op station Rotterdam Centraal, bij het vertrek van een speciale trein naar de klimaattop in Parijs. De staatssecretaris en alle spoorvervoerders, inclusief het goederenvervoer, tekenden in Rotterdam voor een klimaatneutrale spoorsector in 2050.

NS gebruikt nu 50 procent groene stroom, vanaf 2018 100 procent. Dan, zo claimt NS, levert een treinreis 90 procent minder CO2-uitstoot per reizigerskilometer op dan een rit met een gemiddelde auto. Van Boxtel: “De trein is het meest duurzame vervoermiddel en komt tot midden in de steden.” Dijksma sprak de hoop uit dat de leiders van bijna 170 landen in Parijs “geschiedenis zullen schrijven” door een juridisch bindend akkoord te sluiten.