Parijs op slot voor klimaattop

Dat de VN-klimaattop ‘COP21’ tot logistieke chaos zou leiden, wisten Parijzenaars ook al voor de aanslagen van 13 november. Maar de verscherpte veiligheidsmaatregelen sinds het instellen van de noodtoestand maken de Franse hoofdstad vanaf morgen een totaal onneembare vesting.

Om de ontvangst van 147 staatshoofden en regeringsleiders en zo’n 40.000 andere conferentiegangers in goede banen te leiden, zullen zondagmiddag en maandag de hele dag de grote uitvalswegen ten noorden en ten zuiden van Parijs (de A1 en de A6A) afgesloten zijn. Ook een deel van de ringweg périphérique en verkeersaders langs de Seine gaan dicht.

Woensdag adviseerden de regio Île-de-France en de gemeente nog om zondag en maandag bij voorkeur per, voor de gelegenheid gratis, openbaar te reizen. Maar na een nieuwe evaluatie liet de Parijse politie vrijdag weten zelfs het metro, tram en bus „alleen indien strikt noodzakelijk” te gebruiken. Het nieuwe advies: blijf thuis.

Zo’n 6.300 agenten, gendarmes en soldaten waken vanaf zondag over de veiligheid van de klimaatonderhandelaars, zei minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve.