Kabinet wil boete van 450 euro voor dragen van gezichtsbedekkende kleding - ‘elkaar aankijken soms van belang’

Het is het vijfde wetsvoorstel over een boerkaverbod in de recente parlementaire geschiedenis – zou het er nu wel van komen? Gisteren kwam het kabinet met een wetsvoorstel dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt in het onderwijs, in zorginstellingen, in overheidsgebouwen en het openbaar vervoer.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord, najaar 2012, af dat er zo’n gedeeltelijk verbod zou komen. Het kabinet vindt het „van belang dat mensen elkaar in bepaalde situaties in de ogen kunnen aankijken”, zei premier Mark Rutte er eerder over. Een algeheel verbod voor alle openbare plaatsen zou niet nodig zijn. Ook in privévertrekken van zorginstellingen zou het verbod niet gelden.

Toch heeft het plan, gezien de tijd die er sinds 2012 over heen is gegaan om het in te dienen, niet de hoogste prioriteit van het kabinet. Of verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) er in de senaat een meerderheid voor zou krijgen is bovendien onzeker.

De Raad van State adviseerde alle vijf de keren van een verbod af te zien. „Zonder nadere onderbouwing is dit niet verenigbaar met de vrijheid van godsdienst”, schreef de Raad gisteren opnieuw.

Als het Plasterk toch lukt komt op overtreding een boete te staan van maximaal 405 euro.