Beroep in EU-uitspraak Starbucks

De Nederlandse staat gaat in beroep tegen een een uitspraak van de Europese Commissie waardoor koffieketen Starbucks twintig miljoen euro aan belasting moet betalen. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging is een belastingdeal die de Belastingdienst en het Amerikaanse concern hadden gesloten verboden staatssteun. De uitspraak werd gedaan op 21 oktober. Starbucks heeft een jaaromzet van 14,4 miljard euro.

„Het kabinet vindt dat de Commissie niet overtuigend aantoont dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun”, schrijven minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en staatssecretaris Wiebes (Belastingen, VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden zeggen te hopen dat het hoger beroep meer duidelijkheid en nieuwe jurisprudentie oplevert over het recht dat landen hebben om vooraf belastingafspraken te maken met bedrijven. Het kabinet steunt de strijd tegen belastingontwijking, benadrukken Dijsselbloem en Wiebes in de brief aan de Kamer.