Activisten houden trein van Duitse milieuminister tegen

Het voertuig was onder weg naar Parijs, waar zondag de klimaattop begint.

De Duitse politie verwijdert de activisten van het spoor. Foto Frank Rumpenhorst

Een groep milieuactivisten heeft zaterdag in Frankfurt de trein tegengehouden waarmee de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks op weg was naar de klimaattop in Parijs. Twee demonstranten ketenden zich vast op het spoor, zo schrijft het Duitse persbureau DPA. Een aantal anderen liet zich via touwen op het dak van de trein zakken.

De demonstranten riepen volgens DPA dat de bezoekers van de klimaattop “geen onderdeel van de oplossing, maar een deel van het probleem” zijn. Hendricks zelf vroeg de activisten eerst zelf hun actie te beëindigen. Toen dat niet lukte kostte het de politie bijna twee uur om de demonstranten van het spoor te krijgen.

Trein is weer op weg

Volgens persbureau Reuters heeft de Duitse politie zes actievoerders gearresteerd. Inmiddels is de trein, die op weg is van Berlijn naar Parijs, vertrokken van het station in Frankfurt. Een woordvoerder van de minister weigerde tegenover Reuters te reageren op het incident. Hendricks zelf noemde de betogers “anarchisten”.

Het incident in Frankfurt komt enkele uren nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel het belang onderstreepte van energie opgewekt uit steenkool. Het doel van de klimaattop in Parijs, die zondag begint, is juist om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aan de kaak te stellen.