Nederland Fotografeert Het thema ‘Mijn beste foto van 2015’

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Foto Ilvy Njiokiktjien

Uw laatste kans om deel te nemen aan de NRC Nikon-Fotowedstrijd 2015 nadert. Vandaag gaat het thema van december van start: ‘Mijn beste foto van 2015’. NRC-Hoofdredacteur Peter Vandermeersch vertelt over zijn favoriet van fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

„Het is een foto van 4 juli, de startdag van de Ronde van Frankrijk in Utrecht. Ik was er bij. Ik ben een groot wielerliefhebber en de Vlaamse omroep VRT had me uitgenodigd verslag te doen. Als een klein jongetje liep ik er rond. Al die renners die ik mocht zien en interviewen! Het was warm, precies zoals het hoort bij de ronde. Bovendien verliep de dag zonder incidenten.

„Deze foto legt de sfeer van die dag in één beeld vast: zoveel gelukkige mensen samen. Wielrennen blijft in de lage landen een ontzettend populaire volksport. Het is goed dat dit soort foto’s ook de krant halen. We hebben de neiging om het nieuws te zoeken, alleen winnaars en verliezers te laten zien. Een typische krantenfoto zou een ontgoochelde Tom Dumoulin geweest zijn, die getroost wordt door een verzorger. Deze foto vertelt het universele verhaal van de vreugde van stad en land.

„Ik ben een groot bewonderaar van fotograaf Njiokiktjien. Je kunt haar overal heen sturen. Ze maakte rouwfoto’s bij de dood van Mandela, maar ook een vrolijke reeks over verjaardagen in Nederland. Voor beide won ze een Zilveren Camera. Ik ben heel blij dat ze in de jury van de NRC-fotowedstrijd zit.

„Als hoofdredacteur vond ik het niet gepast om zelf te jureren, maar ik heb de wedstrijd met veel plezier en dankbaarheid gevolgd. Er zijn duizenden foto’s ingestuurd. Onze lezers hebben Nederland fantastisch in beeld gebracht. We hebben dan ook besloten de wedstrijd volgend jaar opnieuw te organiseren.”