Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een appartement in een zorgvilla.

Huis „Ik ben warm ontvangen en word heel goed verzorgd”, dat wil mevrouw Wadman (88) eerst gezegd hebben over haar nieuwe woonplek hier in zorgvilla Hoefstaete in Bosch en Duin. Ze woont er sinds een half jaar in een van de 23 appartementen „en alles wordt voor me gedaan”. Hiervoor woonde ze vijftig jaar in Bilthoven, „heel gelukkig” getrouwd met een hoogleraar biochemie. Drie jaar geleden overleed hij. Zelf kreeg ze in april een ongeluk: „De auto reed tegen een dikke boom, ik brak mijn borstbeen en moest revalideren. Mijn twee kinderen vonden het niet fijn dat ik nog alleen woonde. Toen ben ik hier neergezet. Een raar gevoel hoor, maar ik heb er vrede mee. Het is met veel liefde gebeurd.”

Kasten Ze kon moeilijk kiezen wat ze uit haar vorige huis mee zou nemen. „Dat hebben mijn kinderen voor me gedaan. Er stond zó veel en we hadden alles altijd heel goed onderhouden.” De kasten komen nog bij haar grootvader uit Drenthe vandaan. „Die had ze in de schuur staan, dus nu zijn ze in rang gestegen.” De Friese staartklok met bovenop een beeldje van Atlas die de aarde draagt, komt ook uit haar familie en werd bij haar geboorte al op haar naam gezet. „Toen ik trouwde, kreeg ik ’m mee, al was hij veel te groot voor het piepkleine flatje waar we toen woonden.” Ze vindt het jammer dat de boekenverzameling van haar man niet mee kon verhuizen; geen plek. „Nu kan ik de dingen niet meer opzoeken, want ja, voor internet ben ik echt te oud.”

Van Ikea „De kledingkast op mijn slaapkamer.”

Bij brand meenemen „Mijn handtas en een warme jas.”

Lenny Gerdes

    • Thijs Wolzak