Banken lenen steeds minder geld uit aan kleine bedrijven

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is voor kleine bedrijven steeds moeilijker geworden om een lening te krijgen van een grote bank. Daarom wenden ze zich volgens The Wall Street Journal steeds vaker tot alternatieve kredietverstrekkers die hogere rentes vragen.

In 2014 verstrekten de grootste tien banken gezamenlijk 44,7 miljard dollar aan kleine leningen aan kleine bedrijfjes, terwijl dit in 2006 nog 72,5 miljard dollar was. Veel banken hebben simpelweg geen interesse meer in dergelijke leningen, omdat ze lang niet zo rendabel zijn als bijvoorbeeld hypotheken en creditcards waar standaard afbetalingsregelingen voor zijn.

Het beheren van leningen van pak ‘m beet honderdduizend dollar kost ook veel moeite, zegt Jay DesMarteau van de TD Bank:

“We all struggle to make money on the lending side. It’s a lot of work to try and find these little companies, underwrite them and manage the book, when the units are high and the dollars low.”

Alternatieve kredietverstrekkers hebben daardoor hun marktaandeel zien stijgen van tien naar zesentwintig procent. En daar waar banken aan kredietwaardige bedrijfjes gemiddeld zo’n vijf tot zes procent rente rekenen, bedraagt de gemiddelde rente bij bijvoorbeeld online kredietverstrekker Kabbage maar liefst 39 procent.

Black Friday blijft cruciaal voor grote winkelketens

Op Black Friday wordt traditioneel het kerstshopping-seizoen geopend in de Verenigde Staten, maar de laatste twee jaar liep de omzet terug. Toch blijven Black Friday en eigenlijk het hele Thanksgiving-weekend uitermate belangrijk voor moeizaam draaiende grote winkelketens als Wal-Mart en Macy’s, schrijft Bloomberg.

Vorig jaar werd in het Thanksgiving-weekend bijna 51 miljard dollar uitgegeven. Veel geld, maar wel elf procent minder dan in 2012. Maar daarmee is Black Friday niet minder cruciaal voor de retailsector, zegt Sara Quinlan van MasterCard Advisors:

“We expect a robust four days. It still is a major kickoff period.”

De verwachting is dat bijna 136 miljoen Amerikanen gaan shoppen dit weekend. Maar of de omzet de dalende trend weet te doorbreken is onwaarschijnlijk, want het winkelend publiek geeft steeds meer geld uit aan de beleving eromheen dan aan spullen.

En Quartz waarschuwt dan ook nog eens voor langere rijen omdat de nieuwe chip-betaalkaarten die veel Amerikanen hebben meer tijd kosten dan de oude vertrouwde creditcards: “Your holiday season will be a nightmare thanks to your new creditcard.

Amazon biedt ongelimiteerde data-opslag voor vijf dollar

Naast de Cloud-opslagdiensten van grote spelers als Google, Microsoft, Apple en Yahoo komt online winkelketen Amazon net op tijd voor Black Friday met een aanbod voor ongelimiteerde dataopslag voor een jaar voor vijf dollar. Vooral interessant voor gebruikers van Microsoft’s OneDrive, schrijft The Verge.

OneDrive bood namelijk ongelimiteerde dataopslag aan, maar heeft dat teruggeschroefd naar maximaal 1 TB, omdat sommige klanten excessief gebruik maakten van de dienst, zegt Microsoft:

“A small number of users backed up numerous PCs and stored entire movie collections and DVR recordings. In some instances, this exceeded 75 TB per user or 14,000 times the average.”

Voor hen is Amazon nu een goed alternatief, maar let wel op want het aanbod van vijf dollar geldt alleen voor het eerste jaar. Daarna moeten klanten zestig dollar per jaar gaan betalen.