Waarom sparen Indiërs amper?

Foto Reuters/Thomas Peter

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wat meer spaardrift zou goed zijn voor de Indiase economie, stellen economen, maar veel Indiërs halen hun neus op voor een ouderwetse spaarrekening. Dat schrijft Reuters vandaag.

Voor het eerst in jaren is de reële rente (de rente na inflatiecorrectie) positief, gevolg van succesvol beleid om de inflatie terug te dringen. Toch lijken weinig Indiërs ervan overtuigd dat ze hun geld bij de bank moeten stallen. Ze hebben weinig vertrouwen dat de inflatie binnen de perken blijft. Ook groeien de inkomens maar matig.

De regering zou sparen beter moeten aanmoedigen, vinden experts. Meer spaargeld schept immers meer ruimte voor investeringen door het bedrijfsleven. Mogelijkheden om belastingvrij te sparen zouden helpen, net als meer bankrekeningen voor de armste inwoners.

Voorlopig blijven Indiërs ver weg van hun spaarrekening en zet men de zuurverdiende spaarcenten liever om in goud.

Japan verhoogt sociale zekerheidsuitgaven

Goed nieuws voor Japanse bejaarden en ouders van kinderen: de Japanse premier Abe gaat de uitgaven aan sociale zekerheid flink opschroeven, schrijft de Wall Street Journal.

Drie jaar geleden kwam Abe aan de macht met zijn belofte de Japanse economie na decennia kwakkelen uit het slop te te trekken. Nu Japan voor de tweede keer in twee jaar tijd in een recessie is geraakt, vragen veel Japanners zich af wat van die belofte overblijft.

Door 3 triljoen yen (22 miljard euro) vrij te maken voor sociale doelen als kinderopvang, verhoging van het minimumloon en een eenmalige bijdrage voor ouderen hoopt Abe dat de bestedingen toenemen, zodat de hele economie profiteert.

Rakettechnologie in een ziekenhuisbed

Slangen en draden vastgekoppeld aan je lichaam, veel ziekenhuispatiënten vinden het maar niks. Door een uitvinding van het Japanse Minebea zijn binnenkort minder van die draden nodig. De Nikkei Asian Review meldt dat het bedrijf een ingenieuze techniek heeft bedacht waarmee een ziekenhuisbed kan vaststellen of een patiënt ademt.

Als je in een bed ligt en ademhaalt, zal het zwaartepunt van je lichaam ietsje verschuiven. Die kleine verschuiving kunnen de sensoren van Minebea vaststellen. Nog knapper: de sensoren kunnen onderscheid maken tussen een patiënt die zich even omdraait en iemand die ademt.

De techniek die Minebea op bestaande ziekenhuisbedden kan toepassen is afkomstig uit de ruimtevaart. Hetzelfde type zeer precieze sensoren wordt gebruikt in brandstofraketten die het heelal ingeschoten worden.