Wie zijn de slachtoffers van Holleeder?

Willem Holleeder liet volgens justitie vijf liquidaties plegen. Wie zijn de uitvoerders? En hoe heten zijn slachtoffers?

Ga met je muis over de opdrachtgevers en slachtoffers om hun connectie te zien. Op mobiel: houd je vinger op de naam van een van de slachtoffers of opdrachtgevers.

Willem Frederik Holleeder (29 mei 1958) is de oudste zoon uit een gezin van vier. Hij groeide op in de Jordaan en leerde op de middelbare school Cor van Hout kennen. Samen waren ze betrokken bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Nadat Holleeder zijn celstraf had uitgezeten, werd hij in het midden van de jaren negentig weer actief in het Amsterdamse milieu. Met zijn jeugdvriend Van Hout raakte Holleeder in 1996 gebrouilleerd waarna hij steeds vaker werd gezien met Wim Endstra en John Mieremet. In 2007 werd Holleeder veroordeeld voor afpersing van Wim Endstra, Kees Houtman en een andere vastgoedhandelaar.

Freefighter Dino S. (7 december 1960) maakte in het begin van de jaren negentig zijn entree in het Amsterdamse milieu als portier. Hij werd veroordeeld tot doodslag nadat een klant van een discotheek in Volendam stierf als gevolg van een vechtpartij. Dino S. leerde Holleeder kennen via een gezamenlijk contact: Stanley Hillis, een voormalig bankrover die in 2011 is doodgeschoten. Volgens vastgoedbaron Wim Endstra trok Holleeder vanaf 2001 intensief op met Hillis en Dino S. Holleeder en Dino S. werden samen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. In de zomer van 2005 ging de vriendschap tussen Holleeder en Dino S. kapot. Holleeder zou mensen hebben bedreigd in naam van Dino S. zonder dat hij daarvan op de hoogte was.

De moord op Wim Endstra leidde het eindspel in van een onderwereldoorlog die eind vorige eeuw was uitgebroken over het vermogen dat criminelen bij onderwereldbankier Endstra hadden gestald. Volgens justitie heeft Holleeder de moord op Endstra besteld bij Ziya G. en zouden Ali N. en Özgur C. hebben geholpen. De vermoedelijk schutter, de Rus Namik Abbasov, is in afwachting van zijn berechting in zijn cel overleden in 2012.

John Mieremet en zijn jeugdvriend Sam Klepper werden in de jaren negentig van de vorige eeuw gezien als leiders in de Amsterdamse onderwereld. Na de liquidatie van Klepper in 2000 raakten Holleeder en Mieremet goed bevriend. Die vriendschap spatte uit elkaar na een mislukte moordaanslag op Mieremet die volgens justitie werd besteld door Holleeder. Hij zit volgens justitie ook achter de liquidatie van Mieremet in 2005. Opmerkelijk detail is dat Ali N. in Thailand was op het moment dat Mieremet werd doodgeschoten.

Lang werd gedacht dat de moord op Cor van Hout het werk was van John Mieremet die al sinds 1996 in de clinch lag met Van Hout. Mieremet zou achter de mislukte liquidatiepogingen op Van Hout zitten die in 1996 en 2000 werden uitgevoerd. Volgens de zussen Holleeder was het echter Willem die de opdracht gaf voor de geslaagde liquidatie in 2003 van zijn zwager Cor, die een relatie had met Sonja Holleeder. Jesse R. zou de uitvoering hebben geregeld en schepte sinds die tijd op dat hij de ‘power’ van Holleeder achter zich had.

Voormalig bankrover en hasjhandelaar Kees Houtman zei ooit over Holleeder tegen de politie dat De Neus “twee lijken ruzie kon laten krijgen”. Houtman kreeg het in de zomer van 2004 aan de stok met Holleeder over een pandje dat Houtman had gekocht uit de boedel van Endstra. Houtman betaalde zijn afperser Holleeder een miljoen euro om het probleem uit de wereld te helpen, maar dat hielp niet. Uiteindelijk waren het Jesse R. en kroongetuige Peter la S. die Houtman voor zijn woning doodschoten in opdracht van Holleeder.

Thomas van der Bijl was een goede vriend van Cor van Hout en Kees Houtman. Na de ontvoering van Heineken hielp hij Van Hout en Holleeder ontsnappen naar Frankrijk en zou hij in Parijs een deel van het losgeld hebben begraven. Na de dood van Van Hout werd ook Van der Bijl naar eigen zeggen bedreigd en afgeperst door Holleeder. Nadat ook Houtman werd afgeperst door Holleeder legde Van der Bijl een aantal belastende verklaringen af over Holleeder. Dat zou verklaren waarom Van der Bijl werd doodgeschoten door twee moordenaars die werden aangestuurd door Fred R.

Klik met je muis op de rode puntjes.