Unicef: meer dan 1 miljoen kinderen in CAR in nood

Door al het geweld is de gezondheidszorg in het land ingestort.

Ontheemden in een vluchtelingenkamp in de hoofdstad Bangui.
Ontheemden in een vluchtelingenkamp in de hoofdstad Bangui. Foto EPA/STR

Meer dan een miljoen kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben dringend humanitaire hulp nodig. Bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar oud zijn er ondervoed, stelt VN-organisatie Unicef.

In aanloop naar het bezoek zondag aan het land van paus Franciscus, die momenteel een zesdaagse reis door Afrika maakt, luidt Unicef de noodklok over het lot van kinderen in de door geweld geplaagde republiek. Twee miljoen kinderen zijn volgens Unicef sinds eind 2012 het slachtoffer van geweld tussen christenen en moslims, waarvan 1,2 miljoen dringend hulp nodig hebben.

Paus Franciscus bezoekt zondag de Centraal-Afrikaanse Republiek. De afgelopen dagen bezocht hij Kenia, ook Oeganda staat nog op het programma. Unicef hoopt dat het bezoek van de paus aan de CAR zorgt voor verzoening tussen de strijdende partijen.

Gevechten tussen christelijke en moslimmilities houden land in hun greep

De Centraal-Afrikaanse Republiek maakt sinds een paar jaar een zeer gewelddadige periode door. Begin 2013 pleegden de islamitische Seleka-rebellen een staatsgreep, wat leidde tot gewelddadige vergeldingsacties van christelijke Anti-Balaka-milities, die tienduizenden moslims om het leven brachten. Hoewel het Seleka-regime verdreven is en er een overgangsregering is, duurt het geweld tussen de milities nog voort.

Honderdduizenden mensen zijn ontheemd, en de gezondheidszorg is ingestort. De blauwhelmen van de VN, die sinds najaar 2014 in het land actief zijn, zijn ondertussen in opspraak geraakt door een schandaal rond seksueel misbruik van vrouwen en jonge meisjes in het land. Het hoofd van de VN-missie stapte wegens het schandaal afgelopen zomer op. De VN doen een onderzoek naar de beschuldigingen.