Topman Buma/Stemra vertrekt met half miljoen

De directievoorzitter is het er niet mee eens dat zijn salaris beperkt wordt door de Wet normering topinkomens.

Knipsel
Hein van der Ree, directievoorzitter van Buma/Stemra, is het er niet mee eens dat zijn salaris beknot wordt door de Wet normering topinkomens. Om die reden vertrekt hij per 1 februari bij de auteursrechtenorganisatie, meldt de organisatie op de website.

Buma/Stemra valt sinds vorig jaar onder de Wet Normering Topinkomens (WNT). Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven ontdekte dat Van der in 2011 ruim drie ton verdiende en in 2013 zelfs 447.000 euro, en besloot de organisatie onder de wet te plaatsten. Van der Ree mag daardoor niet meer dan een minister verdienen. De grens ligt daarvoor op 178.000 euro, inclusief onkosten en andere toeslagen maximaal op 230.000 euro.

De directievoorzitter, die sinds 2010 bij Buma/Stemra werkte, is het daar niet mee eens en gaat weg omdat er een “onwerkbare situatie” zou zijn ontstaan. Van der Ree dreigde zelfs een civiele procedure aan te spannen. In de toelichting staat dat er een “verschil in inzicht” is tussen Van der Ree en het bestuur dat zich aan de wet wil houden. Omdat zijn arbeidsovereenkomst met de beëindigingsvergoeding voor invoering van de WNT is ingevoerd, krijgt hij alsnog vijftien maandsalarissen mee; 484.861 euro mee.

Buma/Stemra maakte roerige periode door

Van der Ree trad aan toen de auteursrechtenorganisatie een onrustige tijd doormaakte. Er was behalve over zijn salaris ook ophef over het salaris van andere bestuurders, er was intern herrie tussen componisten en de muziekuitgevers en er waren beschuldigingen van corruptie tegen een van de muziekuitgevers. De Kamer besloot daarna tot een onderzoek naar het functioneren van de organisatie en intern werd de boel gereorganiseerd.

    • Anouk Eigenraam