EU-Hof: Inflatiecorrectie geen reden voor opzegging

Telecombedrijven mogen hun tarieven verhogen met de inflatie. Deze prijsverhoging kan niet door consumenten worden aangegrepen hun contract op te zeggen.

Dat stelde het Europees Hof van Justitie gisteren in een vonnis in een zaak tussen de Oostenrijkse consumentenbond en telecomaanbieder A1 Telekom.

Europese regels stellen dat abonnees hun contract zonder boete kunnen opzeggen als de contractvoorwaarden worden aangepast. Maar het hof heeft nu bepaald dat een inflatiecorrectie daar niet onder valt.

Een dergelijke prijsverhoging is geen wijziging van de contractvoorwaarden, stelt het hof. Maar dan moet wel in de algemene voorwaarden zijn opgenomen dat de tarieven verhoogd kunnen worden „op basis van een objectieve consumentenprijsindex die wordt vastgesteld door een openbare instelling”. Dan is er sprake van een contractueel vastgelegde tariefaanpassing. In de betreffende zaak heeft A1 Telekom een dergelijke bepaling in de voorwaarden opgenomen.

Gisteren meldde marktonderzoeker Telecompaper dat Nederlandse belbedrijven hun omzet opnieuw zien teruglopen. De daling was echter een stuk minder sterk dan een kwartaal eerder.

Telecompaper verwacht dat de bedrijven hun dienstenomzet in Nederland over heel 2015 met 2 procent zien afnemen tot ongeveer 5 miljard euro. (ANP)