Eerste zes Feyenoord-hooligans voor de rechter

Vrijdag is het vierdaagse proces gestart tegen de relschoppers die zich in februari in Rome misdroegen.

Romeinse politie bij de beschadigde Barcaccia-fontein. Foto: Alessandro Di Meo / EPA

Vrijdag zijn op de eerste dag van het vierdaagse proces tegen 44 Feyenoord-hooligans die zich in februari misdroegen in Rome de eerste zes verdachten voor de rechtbank verschenen. Tegen verdachte Marnix K. werd 200 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De broers Berend D. en Roelof Jan D. hoorden respectievelijk 240 dagen celstraf waarvan 236 voorwaardelijk en 100 uur taakstraf, en 200 uur werkstraf met drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.

De drie overige verdachten kwamen niet opdagen: twee daarvan zullen op 3 december opnieuw voor de rechter moeten verschijnen. De laatste verdachte, Berry K., kreeg met een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan drie voorwaardelijk, de zwaarste eis te horen.

Door het Openbaar Ministerie is in één geval poging tot doodslag ten laste gelegd voor het gooien met vuurwerk. Deze zaak zal worden behandeld op 1 december. In alle andere gevallen sprak het OM van openbare geweldpleging. Het beschadigen van een zeventiende-eeuwse fontein kwam vrijdag niet terug in de strafeis.

De rellen in Rome braken uit rondom de uitwedstrijd in de Europa League tegen AS Roma. De hooligans zullen de komende dagen in kleine groepjes voor de rechter verschijnen.

NRC-redacteur Elsje Jorritsma was vrijdag bij het proces aanwezig:

Barcaccia-fontein

De Feyenoord-hooligans brachten schade toe aan onder meer de Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen in Rome. Italiaanse kranten spraken van een totale schade van ruim 8,5 miljoen euro. Deze berekening bleek later zwaar overdreven. In werkelijkheid was de schade aan de fontein 10.000 euro en de totale schade lag volgens de gemeente Rome tussen de 150.000 en 200.000 euro.

    • Etienne Verschuren