Staat brengt verzekeraar ASR in 2016 naar de beurs

Het concern wordt in delen verkocht. Het eerste pakket aandelen wordt mogelijk begin volgend jaar al verkocht.

Het hoofdkantoor van verzekeraar ASR in Utrecht. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Na ABN Amro gaat de staat ook verzekeraar ASR verkopen. Het concern wordt in delen naar de beurs gebracht, zo maakte minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdag na de ministerraad bekend. Mogelijk wordt het eerste pakket aandelen al in het eerste halfjaar van 2016 verkocht.

Volgens de minister is ASR zo’n tweeënhalf jaar na nationalisatie klaar voor de verkoop. Het bedrijf heeft een “sterke positie in de Nederlandse verzekeringsmarkt” en toonde de afgelopen tijd aan zelfstandig te kunnen opereren, schrijft Dijsselbloem aan de Kamer:

“Ondanks krimp en een aanhoudende lage rente in de verzekeringssector, heeft de onderneming een reeks mooie resultaten laten zien en aangetoond als zelfstandige, kapitaalkrachtige en winstgevende verzekeraar te kunnen opereren.”

Naast ASR is ook de markt klaar voor verkoop, zo constateert Dijsselbloem. De financiële sector is voldoende stabiel en investeerders hebben weer “meer interesse in aandelen” dan in voorgaande jaren. Daarmee zijn de omstandigheden goed genoeg om de in 2008 genationaliseerde verzekeraar weer te verkopen, vindt hij.

Onderhandse verkoop kan nog steeds

Voor de verkoop van ASR ligt een beursgang “het meest voor de hand”, vindt Dijsselbloem. Die keuze ligt in lijn met eerdere adviezen van de minister zelf. Ook NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën de aandelen van genationaliseerde bedrijven beheert, raadde een beursgang aan. Toch behoort een ‘onderhandse verkoop’ nog steeds tot de mogelijkheden, als een goed bod zich aandient.

ASR kwam in 2008 in bezit van de staat, toen de Nederlandse delen van het Belgische Fortis werden genationaliseerd. Die maatregel was nodig omdat de financiële instelling na de overname van ABN Amro in geldnood kwam en dreigde om te vallen. Die reddingsactie kostte de staat in totaal 21,7 miljard euro.

Ongeveer 3,7 miljard euro van dat bedrag werd uitgegeven aan ASR, dat in 2000 was gekocht door Fortis. Hoeveel van dat bedrag straks weer terugvloeit in de staatskas is aan ASR en NLFI, zo schrijft Dijsselbloem. Het is aan beide instellingen om “een optimale verkoopprijs te realiseren”.

ABN Amro wint flink na beursgang

ABN Amro ging vorige week al voor een deel naar de beurs. Dijsselbloem verkocht toen zo’n 23 procent van de aandelen voor een prijs van 17,75 euro per stuk. Dat leverde de staat zo’n 3,8 miljard euro op. Na één week handelen is de koers van ABN Amro met meer dan tien procent gestegen.

Ook begin dit jaar deed Dijsselbloem al een staatseigendom van de hand, toen verzekeraar Vivat werd verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. Veel leverde de verkoop van de vroegere verzekeringstak van SNS Reaal overigens niet op: Dijsselbloem kreeg een symbolisch bedrag van 1 euro. In ruil daarvoor betalen de Chinezen wel een uitstaande belastingschuld van Reaal en beloofden ze een grotere kapitaalinjectie in het concern te doen.

    • Joost Pijpker
    • Etienne Verschuren