Sinds Parijs

‘Wees niet bang, neem de metro, juich voor Feyenoord...’, zei minister Van der Steur vorige week op het Vredesplein. Zijn woorden werden een soort mantra voor me, maar toch loop ik ‘sinds Parijs’ wat schichtig door het Centraal Station. Ik ben er gewoon niet gerust op.

We doen het tegenwoordig goed op ‘de lijstjes’ namelijk. De nieuwste Lonely Planet zal in het kalifaat vast nog niet in de boekwinkel liggen, maar iedereen weet dat ook Rotterdam kwetsbare plekken heeft: de haven, de Markthal, het Centraal Station. En dan hebben we ook nog burgemeester Aboutaleb, die zei dat IS met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Erg origineel was het niet, maar zijn woorden gingen de hele wereld over.

In het kalifaat weten ze Rotterdam heus wel aan te wijzen op de kaart. Onlangs nog werd een Koerdische organisatie in Rotterdam als mogelijk doelwit genoemd in het online-magazine van IS, Dabiq, een soort glossy voor jihadisten. Niemand die zich er toen druk over maakte, maar dat was dus nog voor Parijs.

Nu staat ook Rotterdam op scherp. De synagoge in Blijdorp werd uitgekamd toen iemand per ongeluk de deur open had laten staan. Er werd groot alarm geslagen toen een verdachte auto met Belgisch kenteken achter de dienstwagen van de burgemeester geparkeerd stond. Aboutaleb werd geëvacueerd, de auto gecheckt op explosieven en de Belgen gearresteerd. Doodeng allemaal, want volgens RTV Rijnmond en het AD kwamen de verdachten ook nog eens uit Molenbeek, het Brusselse broeinest van jihadisten. Dat hadden de journalisten namelijk zelf gezien op papieren die op de achterbank van de auto lagen.

De volgende morgen bleek het allemaal anders. De jongens kwamen niet uit Molenbeek, maar uit het vrome Molenhoek, een gehucht in West-Vlaanderen. Een van de journalisten vertelde me schaamtevol dat er een vouw in het papier zat, waardoor hij de laatste letters van het adres niet kon lezen en slachtoffer werd van tunnelvisie. De drie twintigers bleken gelukkig geen terroristen, maar rijkeluiszoontjes die in de witte Mercedes van hun moeder naar Rotterdam waren gereden voor een zakje wiet en toevallig hun auto achter die van de burgemeester hadden gezet. Wrong place, wrong time, zeg maar.

De burgemeester zelf stond die ochtend in zijn voortuin (op zijn Marokkaanse sloffen) de verslaggever van Radio Rijnmond te woord. Hij had geen angst gevoeld, zei hij. Aboutaleb was dapper geweest en verwacht van ons hetzelfde. Oftewel: Laten we niet bang zijn, de metro nemen en juichen voor Feyenoord. Dat laatste heeft in ieder geval al heel wat punten opgeleverd. Zo zie je maar.

    • Mirjam de Winter